Verhaal achter website

Het verhaal achter deze website voor kaakosteotomie patiënten

door | apr 28, 2022 | 0 Reacties

In november 2021 zette ik deze website in aanloop naar mijn eigen kaakoperatie definitief online. Een website voor en door kaakosteotomie patiënten met als doel elkaar waar mogelijk te helpen en te steunen. Graag vertel ik het verhaal achter het ontstaan van deze website.
 

Het begin

Al in mijn vroege jeugd werd ik geconfronteerd met het fenomeen kaakoperatie. Ik denk dat mijn moeder begin 30 was toen zij haar kaakoperatie kreeg. Ik kan me daar niks meer van herinneren, maar volgens mijn vader was het ontzettend heftig: een opgezwollen, blauw gezicht en weken vloeibaar eten door een ontzettend klein kiertje tussen de boven- en onderkaak. Volgens mijn ouders was ik erg geschrokken van het gezicht van mijn moeder. Jaren later zei mijn vader elk jaar wel een keer: dat hoef jij nooit te doen hoor Fanny, jij bent perfect zoals je bent.

De uitspraken van mijn vader hebben mij altijd achtervolgt. Eigenlijk tot op de operatiedag (16 maart 2022). Altijd die stem in mijn hoofd van mijn vader dat ik het niet moest doen. Ik kon het er helaas nooit meer met hem over hebben, omdat hij in 2007 plotseling overleed. Toch ging ik mij de afgelopen 15 jaar steeds meer storen aan mijn overbeet. In mijn puberteit heb ik zo ongeveer alle beugels gehad die je kan hebben, maar de overbeet (12mm) is nooit verholpen. Na het beugeltraject kreeg ik rond mijn 15e spalkjes achter mijn tanden. De spalkjes schoten echter steeds los en na een aantal keer nieuwe spalkjes te hebben gehad, heb ik het zo rond mijn 24e gelaten voor wat het is.
 

De aanloop naar mijn kaakoperatie

Mijn tanden gingen de jaren daaropvolgend steeds meer verschuiven, waardoor ik me ook meer ging focussen op mijn overbeet. Ik kon het steeds een aantal maanden negeren, door gewoonweg niet naar mijn gebit te kijken en vooral niet te lachen. Toch bleef het een terugkerend iets en kwam het negatieve gevoel steeds vaker terug. Toen ik begin 30 was heeft mijn tandarts mij doorverwezen naar een orthodontist om de mogelijkheden te bespreken. Het was namelijk niet alleen iets waar ik mezelf meer en meer aan begon te storen, maar het verhelpen van de overbeet begon inmiddels ook een medische noodzaak te krijgen. Mijn kaakgewrichten waren aan het slijten en mijn ondertanden groeiden steeds verder uit het kaakbot. Ik moest dus wel iets doen, als het maar geen kaakoperatie was dacht ik.
 

‘Gewoon niet lachen op foto’s’

Ik herinner mij de afspraak met de orthodontist nog als de dag van gisteren. De orthodontist bevestigde dat een kaakoperatie toch echt nodig was in mijn geval. De bovenkaak terugduwen met een beugel zou mij volgens haar 10 jaar ouder doen lijken en was gewoonweg ook niet mogelijk. Het jarenlange ontkennen van de situatie kwam er die middag met een hoop tranen uit. Het was best gênant, want ik kon niet meer stoppen met huilen , terwijl ik liggend in de stoel lag tussen alle andere patiënten. De orthodontist stelde me gerust en zei dat het bij mij helemaal niet goed zichtbaar was aan de buitenkant en dat ik een mooie meid was en me geen zorgen hoefde te maken. Die uitspraken zorgden ervoor (hoe positief ze ook waren) dat ik de hele situatie weer jaren heb genegeerd. Gewoon niet lachen op foto’s en niet teveel naar mijn gebit kijken in de spiegel. Dan bestaat het probleem ook niet meer…
 

Ontkenning en het laatste zetje

Drie of vier jaar later ging ik in 2020 op de jaarlijkse controle bij mijn tandarts. Zij constateerde op de foto een verstandskies die er door de kaakchirurg uitgehaald moest worden. Via een doorverwijzing kwam ik bij de kaakchirurg, dhr. Dr. H Ghaeminia, in het Rijnstate ziekenhuis terecht. Tijdens het beoordelen van de verstandskies begint hij over mijn overbeet. Weer begin ik te huilen. Ik vertel hem het hele verhaal, over de uitspraken van mijn vader en de enorme angst dat ik niet kan wennen aan mijn nieuwe gezicht na een mogelijke kaakoperatie. Dr. Ghaeminia stelt mij gerust en legt de medische noodzaak van de kaakoperatie uit. Hij stelt een vervolggesprek bij de orthodontist voor die twee weken later zou plaatsvinden. Aan de hand van allerlei metingen, afdrukken en foto’s stelt de orthodontist een behandelplan op. Ik hoef alleen nog akkoord te geven. Dat akkoord geven is er een jaar later pas van gekomen, want wederom ging ik op standje ontkennen. De knoop heb ik uiteindelijk goed en snel kunnen doorhakken, doordat ik erachter kwam dat mijn tanden soms uit mijn mond kwamen zonder dat ik het door had. Mijn grootste angst en tegelijkertijd het laatste zetje dat ik nodig had.
 

De start van het kaakoperatie-traject

Nadat ik het traject officieel was gestart begon de angst toe te nemen. Wat als ik niet aan mijn nieuwe gezicht kan wennen? Wat als mijn partner niet aan mijn gezicht kan wennen? Hoe lang moet ik een beugel dragen? Gaan mensen raar naar me kijken als ik een beugel draag? Ik ben best een controlfreak en nu moest ik alle controle uit handen geven. Ik begon te zoeken naar informatie op internet en vooral naar verhalen van lotgenoten. Helaas kon ik veelal alleen maar negatieve ervaringen vinden. Dat helpt niet echt mee in het proces moet ik zeggen. Ik besloot daarom zelf een website op te richten om lotgenoten in de toekomst te helpen. Alle informatie die ik kon vinden, kon ik net zo goed bundelen voor anderen! Zodoende is deze website, www.kaakoperatie.com, ontstaan.
 

Het ontstaan van deze website

Ik ging op social media op zoek naar lotgenoten die reeds een kaakoperatie hebben gehad en vroeg of zij hun verhaal wilden delen. Er kwamen eerlijke, maar positieve verhalen uit met als doel andere mensen in hun proces te helpen. Het is namelijk best een enorm besluit om te nemen! Zoals je hierboven kunt lezen heb ik er zelf 20 jaar over gedaan voordat ik de stap durfde te zetten. Het is een proces, jouw proces. Een proces met ongemakken, angsten, controleverlies en onzekerheden, maar ook een proces waarbij veel mensen achteraf toch heel blij zijn dat ze het aangegaan zijn. De negatieve verhalen worden (logischerwijs) vaker gedeeld op het internet dan de positieve verhalen. Daar heb ik verandering in willen brengen.
 

Databank betreft kaakoperaties

Naast de interviews met anderen heb ik alle overige nuttige informatie ook gebundeld op deze website: checklists, recepten voor vloeibare en gemalen voeding en musthaves om in huis te hebben na de operatie. Ik hoop dat ik anderen met dit alles kan helpen in hun proces, nu en in de toekomst.

En last but not least: zoek een orthodontist en kaakchirurg waar je je goed bij voelt en heb vertrouwen in hun expertise.

Waar jij ook staat in het proces: veel sterkte gewenst! Mocht je vragen hebben, stel ze gerust via het contactformulier. Ik help je graag!

Hartelijke groet,

Fanny

About Team Kaakoperatie.com

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *