Zenuwbeschadiging kaakoperatie

Zenuwbeschadiging na een kaakoperatie

door | jul 9, 2022 | 5 reacties

Na een kaakoperatie (kaakosteotomie) is er vrijwel altijd sprake van (tijdelijke) zenuwbeschadiging met een doof gevoel in de lippen en kin als gevolg. In dit blog wil ik wat dieper ingaan op welke zenuwen betrokken zijn bij de beschadiging, hoe de beschadiging ontstaat en hoe het herstel van de zenuwen bij de meeste patiënten verloopt.
 

Welke zenuwen kunnen beschadigd worden bij een kaakoperatie?

In onderstaande afbeelding is te zien dat de nervus trigeminus, ook wel drielingzenuw genoemd, zorgt voor gevoeligheid van het gelaat, de ogen, tanden en de kauwfunctie controleert.
 

Zenuwen kaak

Bron: https://operativeneurosurgery.com/


 
De nervus trigeminus heeft 3 hoofdvertakkingen:

  1. 1. V1: Nervus ophthalmicus
  2. 2. V2: Nervus maxillaris. Betreft de bovenkaak. De vertakkingen van de N. alveolaris superior worden tijdens het verplaatsen van de bovenkaak doorgesneden.
  3. 3. V3: Nervus mandibularis. Betreft de onderkaak en kin. De N. alveolaris inferior heeft een grote kans op beschadiging omdat hij in of nabij het splijtingsvlak van het bot verloopt.

 

Hoe worden zenuwen beschadigd tijdens de operatie?

Tijdens een kaakoperatie zijn botsneden in het kaakbot nodig om de stand van de kaak te kunnen corrigeren. De botsneden zijn zodanig gekozen dat de zenuwbanen zoveel mogelijk gespaard worden. Toch vindt er soms doorsnijding van de zenuwbaan en kneuzing en overrekking van zenuwweefsel plaats met een sensibiliteitsstoornis tot gevolg. De zenuw kan tijdelijk geen elektrische signalen doorgeven met een doof gevoel in de lippen en kin tot gevolg.
 

Correctie van de bovenkaak

Tijdens een operatie aan de bovenkaak worden de vertakkingen van de N. alveolaris superior doorgesneden, waardoor het gevoel van gebitselementen en tandvlees verloren gaat. Een voordeel van het doorsnijden van deze zenuw is dat je weinig pijn voelt.
 

Correctie van de onderkaak

Tijdens het splijten van het bot in de onderkaak heeft de zenuw N. alveolaris inferior grote kans op beschadiging omdat hij in of nabij het splijtingsvlak verloopt. Kneuzing tussen de botsegmenten of door instrumenten tijdens de operatie wordt als belangrijkste oorzaak van sensibiliteitsstoornis gezien. Ook is doorsnijding tijdens het splijten mogelijk.
 

Herstel van de zenuwen

Het herstel van zenuwen is een langzaam proces. In de meeste gevallen ervaren patiënten pas na 6 maanden enig herstel. Uit onderzoek blijkt dat in alle gevallen de sensibiliteit van de bovenkaakelementen na een half tot driekwart jaar volledig hersteld.

Blijvende beschadiging betreft vooral de N. alveolaris inferior na een operatie aan de onderkaak. De meeste patiënten ervaren na 6 tot 12 maanden volledig herstel van het gevoel in de onderlip en kin, maar een enkeling blijft een doof gevoel houden. Het doof gevoel wordt op den duur niet meer als hinderlijk ervaren.

Ter ondersteuning van het herstel van de zenuwen kun je dagelijks vitamine B12 innemen.

 
Bronvermelding:

About Team Kaakoperatie.com

5 Reacties

  1. Brenda Rosiers

    Dit vind ik nu eens echt goed uitgelegd. Chirurgen wuiven het dove of gevoelloze gevoel doorgaans weg, maar zelf zit je er wel mee en wil je maar één ding: zo snel mogelijk terug normaal! Bij mij nu bijna 5 maanden geleden, ik tel af naar meer gevoel… 🤞🏻🤞🏻

    Antwoord
    • Marcel

      Goedemorgen Brenda,

      Ben erg benieuwd of je je gevoel hebt teruggekregen. Mijn zoon wil ook zo’n operatie misschien laten uitvoeren. Ook nieuwsgierig of je nadat je de operatie hebt gedaan blij bent met het resultaat en het nog steeds zou doen met de ervaring die je nu weet.

      Groet, Marcel

      Antwoord
  2. Team Kaakoperatie.com

    Hi Marcel,

    Ik weet niet of Brenda een melding krijgt van je reactie op haar. Brenda en ik hebben veel contact met elkaar. We zijn allebei begin dit jaar geopereerd en hebben nog niet volledig ons gevoel terug, maar dat kan echt wel goed een jaar duren! Nog even geduld hebben dus voordat we een conclusie kunnen trekken. Zelf ben ik echt wel blij dat ik het gedaan heb en dat hoor ik wel van meer mensen terug. Zeker als het ook om cosmetische redenen gedaan is. Ik was ruim 15 jaar bang voor de resultaten en heb het daardoor langdurig uitgesteld. Als ik terug kon in de tijd had ik het zeker gedaan toen ik jonger was: het herstel gaat dan namelijk stukken sneller!

    Succes met jullie besluit en heb je meer vragen, stel ze gerust!

    Vriendelijke groet,

    Fanny

    Antwoord
  3. Wouter

    Ik hoorde dat het ook pijn kan blijven doen. Nadat je hersteld bent natuurlijk van de operatie. Is er iemand met ervaring? Wordt de pijn ook minder?

    Antwoord
    • Team Kaakoperatie.com

      Hoi Wouter,

      Zelf heb ik een dubbele kaakoperatie gehad. Ik merk nu na 1,5 jaar dat ik nog steeds wel wat gevoelige tanden heb, maar ik heb nooit echt zenuwpijn gehad. Ik hoor dat ook niet echt van andere mensen terug. Wel af en toe een tintelend gevoel.

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Feedback
Feedback
Hoe zou je deze website beoordelen?
Heb je suggesties/feedback? Wat zou je graag zien op deze website? Naar welke informatie ben je op zoek? Laat het me vooral weten! Vriendelijke groet, Fanny
Volgende
Voer je e-mailadres in als je een reactie op je feedback wilt. Je mag het veld ook leeg laten.
Terug
Verstuur
Bedankt voor je feedback!