Veelgestelde vragen over een kaakoperatie

Wat doet de kaakchirurg tijdens een kaakoperatie?

De kaakchirurg corrigeert de stand van de bovenste en/of onderste kaak, zodat beide kaken goed op elkaar aansluiten en je daardoor beter kunt kauwen en praten. Een aantal weken voor de kaakoperatie worden er afdrukken, scans en foto’s gemaakt van de huidige situatie. Ook wordt een en ander gemeten en vastgelegd. Op basis van al de gegevens wordt een 3D-simulatie gemaakt van de nieuwe situatie.

Is een kaakoperatie pijnlijk?

Van de kaakoperatie zelf voel je niks doordat je volledig onder narcose gaat. Na de kaakoperatie zul je wel wat pijn ervaren. De kaakchirurg schrijft meestal Ibuprofen in poedervorm voor om de pijn te verlichten. Het ongemak qua zwelling en vloeibaar eten is voor de meeste lotgenoten het meest vervelend geweest.

Hoelang duurt een kaakoperatie?

De duur van een kaakoperatie hangt af van het soort operatie: alleen de onderkaak of ook de bovenkaak? 

Gemiddeld duurt een kaakoperatie zo’n 1,5 tot 4 uur. 

Krijg je littekens na een kaakoperatie?

Nee, de kaakoperatie vindt in de mond plaats. In de mond worden na de operatie hechtingen aangebracht die meestal zelf oplossen na 3 tot 4 weken. Je ziet dus geen littekens in je gezicht na een kaakoperatie.

Hoeveel val je af na een kaakoperatie?

Gemiddeld val je 3 tot 5 kilo af na een kaakoperatie. Dit is normaal, omdat je alleen maar vloeibaar voedsel kunt eten. Je neemt dus meer vocht tot je. Probeer meer calorierijke voedingsmiddelen toe te voegen aan je maaltijden en probeer 6 tot 8 eetmomenten per dag aan te houden. Wil je niet teveel afvallen na je operatie? Lees dan het blog over ‘Hoe blijf je op gewicht na een kaakoperatie’.

Hoelang duurt het herstel van een kaakoperatie?

Het kaakbot heeft ongeveer zes weken nodig om te herstellen. Om die reden mag je in de eerste zes weken het kaakbot dus ook niet belasten met bijvoorbeeld kauwen of sporten. Na zes weken mag je de belasting langzaam gaan opbouwen met zacht voedsel.

Na 6 weken is het kaakbot nog niet volledig hersteld. Er zijn namelijk verschillende fases van herstel bij botbreuken:

1. Inflammatoire fase
2. Proliferatiefase
3. Modelleringsfase
4. Remodelleringsfase

Al met al kan het volledige herstel van het kaakbot al snel een jaar duren.

Hoelang moet je in het ziekenhuis blijven na een kaakoperatie?

In de meeste gevallen verblijf je in ieder geval 1 nacht in het ziekenhuis na de kaakoperatie. De kaakchirurg zal de volgende dag controleren of je naar huis mag. Dit heeft meestal te maken met of je kunt drinken. Een aantal patiënten verblijft 2 nachten in het ziekenhuis en in uitzonderlijke gevallen betreft het 3 nachten.

Wat kun je eten na een kaakoperatie?

Na een kaakoperatie mag je je kaken niet belasten en worden de kaken gefixeerd met elastieken. De eerste zes weken mag je alleen maar vloeibaar of zacht voedsel eten. Denk aan soepen, smoothies, eiwitshakes, Brintapap, Havermoutpap, sapjes, vla, yoghurt en babyvoeding. Je kunt het vloeibare voedsel innemen door een kort afgeknipt rietje, een tuitbeker of een babylepeltje.

Meer lezen over vloeibaar eten na een kaakoperatie? Bekijk dan de pagina ‘Vloeibaar eten na een kaakoperatie’.

Na hoeveel tijd kun je weer werken na een kaakoperatie?

De meeste kaakosteotomie patiënten werken de eerste 3 weken na een kaakoperatie niet. Daarna hervatten zij langzaam hun werk. Dit hangt wel heel erg af van je herstel. Neem dus vooral de tijd na de kaakoperatie om goed te herstellen en probeer goed naar je lichaam te luisteren. Bespreek voor de kaakoperatie met je werkgever wat de planning is en geef aan dat de meeste lotgenoten zo’n 3 tot 6 weken na de operatie afwezig zijn.

Na hoeveel tijd kun je weer sporten na een kaakoperatie?

De eerste zes weken mag je meestal niet (intensief) sporten. Dit heeft voornamelijk te maken met de kracht en spanning die op je kaken komt te staan tijdens het sporten. Het kaakbot heeft ongeveer zes weken nodig om te herstellen. Belasting moet dus zoveel mogelijk vermeden worden. Beweging is wel bevorderend voor je herstel. Probeer dus wel waar mogelijk in beweging te blijven door bijvoorbeeld elke dag een beetje te wandelen.

Verandert je gezicht na een kaakoperatie?

Ja, je gezicht verandert na een kaakoperatie. Voor buitenstaanders is dit vaak niet zichtbaar, maar zelf moet je wel wennen aan je nieuwe gezichtsprofiel. In sommige gevallen brengt de kaakoperatie een enorme cosmetische verbetering met zich mee en gaat het wennen om die reden vanzelf sneller. Bij andere patiënten duurt het wennen soms wat langer, maar 99% van de kaakosteotomie patiënten went uiteindelijk vanzelf aan zijn of haar nieuwe gezichtsprofiel.

Wees de eerste paar maanden niet te kritisch, want het herstel duurt zeker een jaar. Ook de zwelling kan na een aantal maanden nog steeds aanwezig en zichtbaar zijn, waardoor je je gezicht niet goed kunt beoordelen.

Kun je wennen aan je nieuwe gezichtsprofiel na een kaakoperatie?

De eerste dagen/weken na een kaakoperatie kun je veel last hebben van zwelling en is je nieuwe gezichtsprofiel nog heel lastig te beoordelen. Probeer geduldig af te wachten tot de zwelling zo goed als verdwenen is. Dit kan echt een paar maanden duren!

Het is voor sommige patiënten best even wennen, maar alle lotgenoten die ik tot nu toe gesproken heb hebben kunnen wennen aan hun nieuwe gezichtsprofiel. Het komt dus echt goed. Ben je echt ontevreden? Bespreek dit dan met je kaakchirurg. Hij of zij kan je daar zeker bij helpen!

Hoelang blijven je onderlip en kin gevoelloos na een kaakoperatie?

De onderlip en de kin blijven gemiddeld zo’n 6 maanden gevoelloos. Bij de meeste patiënten begint het gevoel na 6 maanden langzaam terug te komen. Bij sommige patiënten duurt het echter wat langer. Zij geven aan pas na 9 tot 12 maanden gevoel terug te hebben gekregen. Tijdens het herstel van de zenuwen kun je spontane prikkelingen voelen en kunnen je lip en kin pijnlijk aanvoelen.
Sommige patiënten houden een permanent doof gevoel in hun kin, maar zij weten na een tijd niet meer beter en zijn dus aan het dove gevoel gewend.

Meer over zenuwbeschadiging na een kaakoperatie

Hoelang moet je nog een beugel dragen na een kaakoperatie?

Gemiddeld dragen de meeste lotgenoten nog 6 tot 12 maanden een beugel na een kaakoperatie.

Betekenis medische termen
  • Le Fort 1 osteotomie: operatie aan bovenkaak waarbij de stand van de bovenkaak ten opzichte van de onderkaak wordt aangepast.
  • Bilaterale sagittale splijtingsosteotomie (BSSO):operatie aan onderkaak waarbij de stand van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak wordt veranderd.
  • Bi-maxillaire osteotomie (BIMAX):zowel de onderkaak als de bovenkaak worden geherpositioneerd.
  • Osteotomie: het splijten van het bot
  • Mandibulaire hypoplasie: onvolledige of onderontwikkeling van de onderkaak. Ook wel Micrognathisme genoemd.
  • Nervus alveolaris inferior: een belangrijke zenuw die door de onderkaak loopt
Hoelang duurt de zwelling na een kaakoperatie?

De zwelling na een kaakoperatie kan de eerste paar dagen heel heftig zijn en neemt de eerste 3 tot 4 dagen alleen maar toe. Gemiddeld neemt de zwelling na de derde dag langzaam af. Probeer de zwelling zoveel mogelijk tegen te gaan met verkoeling door bijvoorbeeld coldpacks te gebruiken. De zwelling kan zelfs na 3 maanden nog flink aanwezig zijn. Wees geduldig, het komt vanzelf goed.

Tips om de zwelling na een kaakoperatie te verminderen lees je hier

Wat is een Gummy smile?

Een gummy smile wordt ook wel een tandvleeslach genoemd. Tijdens het lachen is veel tandvlees zichtbaar. Vaak is deze zogenoemde gummy smile al aanwezig vanaf de geboorte. De oorzaak van een gummy smile is vaak overactiviteit van de spiertjes die je bovenlip omhoogtrekken als je lacht.

Waarom moet je na een kaakoperatie elastieken dragen?
De elastieken gaan ervoor zorgen dat de tanden en kiezen perfect op elkaar gaan passen. Er zijn verschillende situaties mogelijk. Onderstaande video brengt het proces van het dragen van elastieken goed in beeld:

Feedback
Feedback
Hoe zou je deze website beoordelen?
Heb je suggesties/feedback? Wat zou je graag zien op deze website? Naar welke informatie ben je op zoek? Laat het me vooral weten! Vriendelijke groet, Fanny
Volgende
Voer je e-mailadres in als je een reactie op je feedback wilt. Je mag het veld ook leeg laten.
Terug
Verstuur
Bedankt voor je feedback!