Natraject kaakoperatie

Het natraject van een kaakoperatie

Hoe ziet het natraject van een kaakoperatie eruit? Hoe blijf je bijvoorbeeld op gewicht na de operatie? Wat kun je eten en waarom is logopedie belangrijk bij afwijkend mondgedrag? 

De beste manier om je tanden te poetsen met een beugel

De beste manier om je tanden te poetsen met een beugel

Voor en na een kaakoperatie draag je gedurende een ruime periode een (slotjes)beugel. Tijdens het dragen van een beugel is extra mondhygiëne belangrijk, omdat er sneller aanslag door drank en eten kan ontstaan rondom de blokjes. In dit blog geef ik een aantal tips...

Lees meer
Gevoelige tanden na een kaakoperatie

Gevoelige tanden na een kaakoperatie

Na een (dubbele) kaakoperatie (ook wel kaakosteotomie genoemd) kun je last hebben van extreem gevoelige tanden. Omdat er niks over te vinden is op het internet wil ik in dit blog iets meer ingaan op gevoelige tanden na een kaakoperatie en wat je kunt doen om de...

Lees meer
Hoelang duurt het herstel na een kaakoperatie?

Hoelang duurt het herstel na een kaakoperatie?

In bijna alle folders over kaakoperaties wordt een termijn van zes weken aangehouden voor het herstel. Op basis van mijn eigen ervaring en die van lotgenoten kan ik inmiddels concluderen dat het herstel na een kaakoperatie in vijf fases is op te delen: Fase1: de...

Lees meer
Zenuwbeschadiging na een kaakoperatie

Zenuwbeschadiging na een kaakoperatie

Na een kaakoperatie (kaakosteotomie) is er vrijwel altijd sprake van (tijdelijke) zenuwbeschadiging met een doof gevoel in de lippen en kin als gevolg. In dit blog wil ik wat dieper ingaan op welke zenuwen betrokken zijn bij de beschadiging, hoe de beschadiging...

Lees meer
Zwelling na een kaakoperatie verminderen

Zwelling na een kaakoperatie verminderen

Hoe verminder je de zwelling in je gezicht na een kaakoperatie? Een vraag waar ik me veel mee bezig heb gehouden na mijn eigen dubbele kaakoperatie in maart 2022. Allereerst wil ik je iets heel belangrijks meegeven: geduld! Zelf had ik voor mijn operatie de gedachte...

Lees meer
Inspiratielijst met zachte voeding na een kaakoperatie

Inspiratielijst met zachte voeding na een kaakoperatie

De eerste twee weken na een kaakoperatie ben je vaak afhankelijk van vloeibare voeding. Na een tijdje kan je ook voorzichtig zachte voeding gaan proberen. Zelf ben ik hier na anderhalve week mee begonnen. Graag deel ik hier wat inspiratie voor zachte voeding. Veel...

Lees meer
Eetschema: de eerste week na mijn dubbele kaakoperatie

Eetschema: de eerste week na mijn dubbele kaakoperatie

Op 16 maart 2022 heb ik een dubbele kaakoperatie gehad. In aanloop naar mijn eigen kaakoperatie heb ik deze website opgezet met als doel jou te helpen in je zoektocht naar dezelfde informatie die ik ooit heb moeten zoeken. Voor mijn operatie had ik rietjes en een...

Lees meer
Eetschema na een kaakoperatie

Eetschema na een kaakoperatie

Na een kaakoperatie mag je de eerste 6 weken je kaken niet belasten met kauwen. Het eten bestaat daarom uit vloeibaar of heel zacht eten. Om niet teveel gewicht te verliezen is het belangrijk zo'n 6 tot 8 eetmomenten per dag aan te houden. Probeer ook zoveel mogelijk...

Lees meer
Vloeibare tussendoortjes na een kaakoperatie

Vloeibare tussendoortjes na een kaakoperatie

Na een kaakoperatie mag je 6 weken je kaken niet belasten met kauwen en bestaat het eten uit vloeibaar of zacht voedsel. Al dat vloeibare eten kan snel gaan vervelen en daarom is variatie enorm belangrijk. Ook vallen de meeste mensen na een kaakoperatie gemiddeld zo'n...

Lees meer