Zwelling na een kaakoperatie

Zwelling na een kaakoperatie verminderen

door | jun 20, 2022 | 0 Reacties

Hoe verminder je de zwelling in je gezicht na een kaakoperatie? Een vraag waar ik me veel mee bezig heb gehouden na mijn eigen dubbele kaakoperatie in maart 2022. Allereerst wil ik je iets heel belangrijks meegeven: geduld! Zelf had ik voor mijn operatie de gedachte dat ik na 6 weken wel weer mijn oude gezicht zou terug hebben. Dat was dus echt geen realistische gedachte, want nu na 3 maanden heb ik nog behoorlijk wat zwelling rondom mijn kaaklijn en neus. Ook kwam ik erachter dat het nogal wat uitmaakt of je een enkele of een dubbele kaakoperatie hebt gehad en dat het echt per persoon een ander verloop heeft. Het meest belangrijke: het komt echt allemaal goed!
 

Het verloop van zwelling na mijn kaakoperatie

In maart 2022 heb ik een dubbele kaakoperatie gehad. Tijdens de kaakoperatie is er ook een verstandskies getrokken en is mijn kaaklijn gecorrigeerd. Ik kwam er behoorlijk opgezwollen uit. De eerste week na mijn kaakoperatie bleef de zwelling aardig hetzelfde. Zelfs mijn oogleden waren opgezwollen. Na een week werd het langzaamaan wat minder. Ik kreeg rondom mijn kaaklijn en in mijn hals grote gele plekken, die langzaam naar beneden wegtrokken. Ik had al mijn zinnen op 6 weken herstel gezet. Toen ik na 6 weken nog best veel zwelling had in mijn gezicht dacht ik: dit komt nooit meer goed! Gelukkig is er na 6 weken nog een hoop bijgetrokken. Na ongeveer 10 weken begon ik er naar mijn gevoel weer wat ‘normaal’ uit te zien. Nu na 3 maanden voel ik nog best wat zwelling, maar heb ik mijn zinnen verzet naar een jaar herstel in plaats van zes weken. Een stuk realistischer!
 

Zwelling verminderen

Er zijn een aantal dingen die ik gedaan heb om mijn zwelling te laten verminderen. Of het echt heeft gewerkt blijft natuurlijk de vraag, maar ik vond het het proberen waard.
 

De eerste week zoveel mogelijk koelen

De eerste week heb ik de zwelling zoveel mogelijk gekoeld. Ook in de nacht heb ik om de twee uur de cold packs vernieuwd. Na 48 uur schijnt koelen niet meer effectief te zijn, maar het gaf mij wel een fijn gevoel de eerste week. Als ik trouwens opnieuw een kaakoperatie zou moeten ondergaan (niet te hopen 😉 ), dan zou ik een Hilotherm apparaat huren bij Dam Medical. Een Hilotherm apparaat zorgt namelijk voor een constante koeling, waardoor je niet steeds cold packs hoeft te verwisselen. Zeker in de nacht de moeite waard!
 

Rechtop slapen

De eerste drie weken moest ik van de kaakchirurg rechtop slapen. Hoewel dit voor mij echt verschrikkelijk was, schijnt het wel te helpen om de zwelling te verminderen. De week voor mijn kaakoperatie heb ik meerdere producten getest om fijn rechtop te kunnen slapen. Uiteindelijk was een stapel kussens en een grote, zachte badhanddoek om mijn nek toch de meest ‘comfortabele’ manier om rechtop te kunnen slapen. De badhanddoek zorgt voor een soort hoofdsteun aan de zijkanten. Een aantal lotgenoten geven ook aan baat te hebben gehad bij een voedingskussen.

 

Wandelen / bewegen

De eerste zes weken mag je geen sport beoefenen, omdat je kaakbot aan het herstellen is. Het is wel goed om (zodra het kan) te bewegen om de doorbloeding te stimuleren. Een week na de kaakoperatie ben ik elke dag twee kilometer gaan wandelen.
 

Manuele lymfdrainage en/of lymftaping

In groepen op Facebook had ik gelezen dat lymfdrainage een positief effect kan hebben op het verminderen van de zwelling. Sommige mensen beginnen hier al vrij vroeg mee, maar ik heb dit op advies van mijn kaakchirurg pas na 6 weken gedaan. Manuele lymfdrainage is een massagetechniek gericht op stimulering van de afvoer van lymfvocht. Soms wordt lymftaping ook ingezet: hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape, die de huid feitelijk iets optilt waardoor de onderhuidse circulatie verbetert en de afvoer van lymfvocht beter verloopt.
 

Gezichtsmassage

Vergelijkbaar met manuele lymfdrainage kun je zelf je gezicht ook zachtjes masseren van binnen naar buiten toe. Hierdoor stimuleer je de onderhuidse circulatie.
 

Gezichtsoefeningen

Probeer door een aantal keer per dag overdreven lang de letters A,O,U en E uit te spreken de spieren en de onderhuidse circulatie in je gezicht te stimuleren.
 

Arnica en Bromelaïne

Op de derde dag na mijn kaakoperatie ben ik begonnen met het slikken van Arnica druppels. Arnica is een natuurlijk middel dat zwellingen vermindert en de doorbloeding van de huid verbetert. Na drie weken ben ik ook drie keer per dag 500mg Bromelaïne (natuurlijk Ananas enzym) gaan slikken. Verschillende wetenschappers hebben laten zien dat bromelaïne uit ananas ontstekingen, zwellingen, pijn en blauwe plekken kan verminderen die kunnen ontstaan na een operatie. Daarnaast is ook gebleken dat het tekenen van ontstekingen tegengaat.

 

Warmte om de onderhuidse bloedcirculatie te stimuleren

Warmte stimuleert de onderhuidse circulatie. Na 3 weken heb ik elke dag 15 minuten voor een infraroodlamp gezeten.

 

Na 6 weken: sporten!

Zodra het kan (volg het advies van je kaakchirurg) is het goed om weer te gaan sporten. Beweging is goed voor je herstel en het stimuleert je circulatie. Het hoeft zeker niet in een sportschool. Je kunt bijvoorbeeld ook thuis elke dag 10 minuten touwtje springen of beginnen met hardlopen op te bouwen.
 
 
Heb je aanvullende informatie? Laat het vooral weten in de reacties!
 
 

About Team Kaakoperatie.com

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *