Anita Doornbos kaakoperatie

Anita Doornbos “Ik heb veel meer zelfvertrouwen gekregen na de kaakoperatie”

door | feb 24, 2022 | 0 Reacties

Vandaag vertelt Anita Doornbos over haar dubbele kaakoperatie en haar herstelperiode. Anita is op 5 maart 2019 geopereerd en is inmiddels drie jaar verder. Ze geeft aan veel meer zelfvertrouwen te hebben gekregen na haar kaakoperatie. Foto’s van voor en na de kaakoperatie staan onderaan dit bericht.
 

Het voortraject

 

Waarom was een dubbele kaakoperatie in jouw geval nodig?

Een kaakoperatie was nodig vanwege een overbeet. Door de overbeet beet ik met mijn ondertanden in mijn gehemelte en dat was pijnlijk. Mijn voortanden stonden heel ver naar voren waardoor je mijn tanden inclusief tandvlees altijd zag tijdens het lachen. Daar schaamde ik me altijd een beetje voor.
 

Wat waren jouw afwegingen om het wel of niet te doen?

Ik wilde heel graag een mooi recht gebit waarmee ik durfde te lachen zonder schaamte. Daarnaast wilde ik niet meer in mijn gehemelte bijten. De keuze om het wel te doen was dan ook zo gemaakt.
 

Hoe heb je het dragen van een beugel op volwassen leeftijd ervaren?

Mijn gebit zag er al heel snel veel beter uit met beugel, mijn voortanden gingen rechter staan en ik kon al normaler lachen. Ik leek ook erg jong met beugel, ik vond het toen al gelijk een stuk fijner dan daarvoor!
 

Hoe keek je tegen de kaakoperatie aan? Was je ergens bang voor?

Ik was nergens echt bang voor. Ik was weleens eerder geopereerd dus ik wist dat narcose best prettig is eigenlijk. Ze gingen ook twee verstandskiezen trekken dus ik was blij dat dit ook onder narcose kon!
 

De dag van de kaakoperatie

 

Hoe heb je de dag van de kaakoperatie ervaren?

Ik kwam ‘s morgens vroeg om 07:00 uur aan in het UMCG samen met mijn vriend. Ik had lekker geslapen ‘s nachts. Ik zag iemand anders liggen die ook een kaakoperatie had ondergaan en die had geen zwelling en zag er alweer goed uit. Ik vroeg daarom of ik misschien die dag zelf alweer naar huis mocht gaan. Ze zei dat dat wel mocht als het goed zou gaan maar dat ik er rekening mee moest houden een nacht te blijven.

Ik deed het operatiekleed aan en ik werd naar de operatiezaal gebracht. Ik had er eigenlijk best zin in gek genoeg omdat ik hier echt naartoe had geleefd. De narcotiseur gaf mij het slaapmiddel en vroeg nog naar welk land ik op vakantie ging. Ik dacht aan een heerlijk warm land en weg was ik.
 

Wat waren je eerste gedachten / gevoelens toen je wakker werd na de operatie?

Ik wilde zo snel mogelijk terug naar de kamer om iedereen te laten weten hoe goed het was gegaan! Het narcosemiddel werkte nog na dus ik had dan ook aardig wat praatjes. Ik at zo snel mogelijk twee ijsjes op: ik dacht dan zien ze hoe goed het gaat en mag ik terug.

Toen werd ik teruggebracht. Ik had wel veel zwelling maar weinig pijn. Ze zeiden dat tijdens mijn operatie een stuk van mijn kaak was afgebroken wat niet moest. Die hadden ze weer netjes vastgezet. Eigenlijk viel alles me nog steeds heel erg mee, ik was blij mijn vriend weer te zien. Ik kon alleen niet meer goed praten, want met elastiekjes zijn mijn onder- en bovenkaak ‘aan elkaar’ gezet. Er bleef wel wat ruimte tussen, maar met de zwelling erbij is praten lastig.
 

De herstelperiode na de operatie

 

Hoe heb je de herstelperiode na de kaakoperatie ervaren?

De herstelperiode is uiteindelijk goed verlopen, maar kwam de eerste twee dagen moeilijk op gang. Ik moest uiteindelijk twee nachten in het ziekenhuis blijven, omdat ik veel heb moeten overgeven (dat kan trouwens gewoon). Na vier dagen kwam ik erachter dat ik allergisch was voor de antibiotica en dat ik daarom zo misselijk was. Ik heb toen een andere kuur gekregen en toen ging het gelukkig veel beter.
 

Slapen, sporten en werken na een kaakoperatie

 

Hoe heb je de eerste dagen na de kaakoperatie geslapen?

De eerste twee nachten heb ik heel slecht geslapen, de klok hing recht voor mij en die heb ik dan ook zien wegtikken. Toen ik thuis was kon ik goed slapen. Ik moest een beetje rechtop slapen maar dat was geen probleem.
 

Na hoeveel tijd na de kaakoperatie kon je weer sporten?

Na drie weken kon ik weer een beetje sporten. Ik rijd paard dus daar heb ik nog wel even mee gewacht tot acht weken ongeveer.
 

Na hoeveel tijd na de kaakoperatie kon je weer werken?

Na vier weken ongeveer. Nou was er op mijn werk een verbouwing dus dat kwam mooi uit. En zwaardere dingen gingen nog niet direct. Ik had een bijbaan bij de benzinepomp langs de snelweg, daarvoor moest ik wel veel tillen etc. Dus dat ging pas na een tijdje helemaal goed Na 2 a 3 weken kon ik voor mijn studie ook weer wat dingetjes gaan doen.
 

Ben je na de kaakoperatie qua gezicht veel veranderd en zo ja, kon je daar snel aan wennen?

Ja! Voor mijn gevoel ben ik qua uiterlijk aardig veranderd en daar kon ik heel goed aan wennen. Ik heb veel meer zelfvertrouwen gekregen na de operatie.
 

Ben je veel afgevallen na de operatie? (zo ja, heb je hier iets tegen kunnen doen?)

Valt wel mee, ik denk 5 kilo. Helaas is het er ook weer bijgekomen. Ik at vaak geklopte slagroom met een aardbeien smoothie. Of zachte chocola.
 

Tips voor lotgenoten

 

Heb je tips betreft het vloeibaar eten na een kaakoperatie?

Ja, bijna alles kan in de blender! Van yoghurt en sapjes ben je heel snel flauw. Ik heb op een gegeven moment het avondeten gewoon steeds in de blender gedaan. Alleen spaghetti lukt niet haha, dat was niet te eten in de blender.
 

Heb je nog handige must haves voor na de kaakoperatie?

Ice Packs zijn handig om te hebben. Genoeg pijnstilling in huis en verder valt het op zich mee vond ik. Zorg dat er genoeg te eten is, eten dat je in de blender kunt doen. Maar dat kan met heel veel dingen!

Bekijk lijst met alle must haves 

Wat zou je lotgenoten die nog een kaakoperatie moeten ondergaan willen meegeven?

Als je twijfelt, doen! Het valt enorm mee. Slikken lukt niet zo goed, maar wel blijven doen want anders doet het meer pijn. En als je echt pijn hebt: aangeven! Er lag iemand naast mij die had meer pijn en die kreeg een morfinepomp en toen ging het hem ook heel goed.
 

Wil je verder nog iets kwijt?

Nu bijna drie jaar later, heb ik alleen nog een klein doof plekje in mijn kin. Daarnaast heb ik in een deel van mijn tandvlees geen gevoel. Hier heb ik geen last van. Als ik naar de tandarts moet voor een gaatje en het wat lang duurt dan is het een beetje pijnlijk. Vooral als ze in mijn onderkaak bezig zijn. Mijn kaken zijn wat sneller vermoeid. Maar dit is verder niet hinderlijk. Iedereen die een kaakoperatie gaat doen, succes en beterschap!
 

Foto’s van voor en na de kaakoperatie van Anita

Foto's voor en na kaakoperatie Anita Doornbos

About Team Kaakoperatie.com

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Feedback
Feedback
Hoe zou je deze website beoordelen?
Heb je suggesties/feedback? Wat zou je graag zien op deze website? Naar welke informatie ben je op zoek? Laat het me vooral weten! Vriendelijke groet, Fanny
Volgende
Voer je e-mailadres in als je een reactie op je feedback wilt. Je mag het veld ook leeg laten.
Terug
Verstuur
Bedankt voor je feedback!