Foto's voor en na kaakoperatie Gail

Gail over haar ervaring met een dubbele kaakoperatie en kincorrectie

door | mrt 30, 2022 | 0 Reacties

Deze week het verhaal van Gail over haar dubbele kaakoperatie en kincorrectie. Gail is na een lang voortraject op 15 juni 2021 geopereerd. De foto’s van voor en na de kaakoperatie staan onderaan dit bericht.
 

Het voortraject

Waarom was een kaakoperatie nodig bij jou?

Eigenlijk had ik al een kaakoperatie nodig tijdens mijn tienerjaren, maar mijn moeder zag dat destijds niet zitten. Mijn kaken stonden toen al niet in de juiste positie. Doordat ik in de eerste jaren van mijn leven chronisch verkouden was kon ik niet goed door mijn neus ademen. Door het veelvuldig ademen door de mond in plaats van door de neus vergroeide mijn kaak verticaal. Ook zoog ik als kind op mijn vingers, waardoor mijn kaak niet alleen verticaal vergroeide, maar ook nog eens scheef begon te staan. Tijdens mijn tienerjaren heb ik vier jaar een beugel gedragen waarbij mijn tanden zijn rechtgezet.
 

Opnieuw naar de orthodontist

Rond mijn 33e kreeg ik steeds vaker hoofdpijn/migraine en verkrampten regelmatig mijn kaken. Toen ik aan de tandarts vroeg waar dit aan kon liggen verwees hij mij door naar de orthodontist. De orthodontist concludeerde dat mijn kaken niet goed stonden en dat ik een zogenoemde gummy smile had.
 

Dubbele kaakoperatie

Na twee jaar beugelen kwam ik bij de kaakchirurg die een dubbele kaakoperatie en een kinreductie adviseerde om alles te corrigeren. Tijdens de kaakoperatie hebben ze mijn bovenkaak iets naar voren gekanteld en iets omhoog verplaatst. Ook hebben ze mijn onderkaak aan één kant ingekort, zodat mijn middenlijn recht kwam te staan en is mijn kin korter gemaakt.
 

Wat waren jouw afwegingen om wel of niet een kaakoperatie te ondergaan?

Ik heb niet lang hoeven na te denken over mijn besluit. De lengte van mijn kin en kaak en het vele tandvlees tijdens het lachen stoorde mij altijd al.

Ik ontdekte pas op latere leeftijd door de orthodontist dat het open mondgedrag vanuit mijn jeugd de oorzaak was van het uit proportie zijn van mijn kaak en kin. Tot aan de kaakoperatie kon ik niet of nauwelijks door mijn neus ademen. De belofte dat ik door mijn neus zou kunnen ademen na de operatie was voor mij voldoende om de operatie te ondergaan.
 

Hoe heb je het dragen van een beugel op volwassen leeftijd ervaren?

Eigenlijk hetzelfde als in mijn tienerjaren. Met vlagen irritant als er scherpe randjes aan je beugel zitten die alles openhalen en was het dragen van elastieken nog steeds mega irritant. Maar dit keer droeg ik de elastiekjes wél consequent, want ik wist dat het anders nog langer zou duren.

Als volwassene was ik nu wel veel bewuster van mijn beugel. Ik lachte bijna nooit op foto’s want ik vond dat echt geen gezicht. Ik werd wel standaard 10 jaar jonger geschat dan dat ik daadwerkelijk was.
 

Hoe keek je tegen de kaakoperatie aan? Was je ergens bang voor?

Ik ben best een nuchter persoon, dus ik had er vooral zin in. Ik was totaal niet bang. Ik was gewoon heel benieuwd naar hoe het zou zijn; onder narcose gaan, de veranderingen, ga ik veel pijn hebben. Ik zag het bijna als een avontuur!
 

De dag van de kaakoperatie

Hoe heb je de dag van de kaakoperatie ervaren?

De dag van de kaakoperatie ging snel. Ik moest mij om 08:00 uur melden en rond 08:30 uur lag ik al op de operatietafel. Voordat ik het wist ontwaakte ik al uit de narcose en ging ik gelijk praten om te kijken of dat nog kon. Ook vroeg ik gelijk om een slokje water, want ik had bedacht, als ik gelijk ga drinken en ik ben nog suf van de narcose dan denk ik niet te veel na en lukt het makkelijker. En dat klopte!

De zwelling werd in de loop van de dag wel meer, maar koelen hielp goed. En tja…het waren gewoon een hoop ongemakken die alles vervelend maakte. Fijn was het niet, maar ik vond het zeker wel te doen.
 

Wat waren je eerste gedachten / gevoelens toen je wakker werd na de operatie?

Nou…kom maar hier met die spiegel! Maar je kan er natuurlijk nog helemaal niks van maken, want wat is nou zwelling en wat niet.
 

De herstelperiode na de kaakoperatie

Hoe heb je de herstelperiode na de operatie ervaren?

De eerste week is qua zwelling het heftigst en laat dat nou net de week zijn dat het 35 graden was die zomer. De hel als je een mega opgezwollen hoofd hebt. Dat was wel even pittig. Gewoon mega ongemakkelijk en ook wel pijnlijk. Voor de hechtingen in mijn mond.

Maar na die eerste week voelde ik mij eigenlijk met de dag beter en dat maakte dat ik het allemaal prima te doen vond.
 

Hoe heb je de eerste dagen na de kaakoperatie geslapen?

Niet heel lekker, maar dat kwam meer door de hitte, dan door de pijn.
 

Na hoeveel tijd na de kaakoperatie kon je weer sporten?

Na 5 a 6 weken heb ik weer voorzichtig meegedaan met een personal training sessie. Ik dacht dat ik last zou hebben van de druk op m’n hoofd bij een sit up of iets dergelijks maar het was goed te doen.
 

Na hoeveel tijd na de kaakoperatie kon je weer werken?

Na 4 weken ben ik weer gaan werken, maar dat was 1 dag en ik was toen zo moe gelijk de dagen erna, dat ik het nog een week verlengd heb. Daarna rustig opgebouwd. Vanaf week 6 weer volledig gaan werken.
 

Ben je qua uiterlijk veel veranderd na de kaakoperatie en zo ja, kon je daar snel aan wennen?

In eerste instantie vond ik dat ik te weinig veranderd was! Ergens had ik de onrealistische hoop dat ik van langwerpig gezicht naar rond gezicht ging. Dus ergens was ik teleurgesteld. Maar toen de zwelling afnam, zag ik toch wel positieve veranderingen. Vooral vanaf de zijkant. Mijn profiel is meer in balans, mijn kin/onderkaak veel minder aanwezig en zelfs mijn neus, waarvan het tipje wat scheef en naar beneden wees, is nu rechter.

Aan de ene kant was ik snel gewend aan mijn gezicht maar ik was wel veel kritischer dan voor de operatie. Langzaam maar zeker kan ik steeds beter waarderen wat ik nu in de spiegel zie.
 

Ben je veel afgevallen na de operatie?

Ik ging er vanuit dat ik af zou vallen en dat zag ik als een gunstige bijkomstigheid van al het ‘afzien’. Ik viel uiteindelijk maar 5 kilo af, had voor mij wel meer gemogen!
 

Tips voor lotgenoten

Heb je tips voor lotgenoten betreft het vloeibaar eten na een kaakoperatie?

Zorg voor smaakvol eten! Ik vond het langdurig vloeibaar eten wel te doen, al moet ik zeggen dat ik na 2 a 3 weken heel zacht voedsel ook al wel kon eten. Maar het was vol te houden omdat ik ervoor zorgde, mede met hulp van anderen, dat de smoothies en de soepjes, super smaakvol waren. Zo lekker dat ik er echt van genoot!
 

Heb je nog handige must haves voor na de kaakoperatie?

Stipt op 1 zijn de Arnica druppels. Had echt het idee dat deze goed hielpen. En verder maakte ik vooral gebruik van de tuitbeker van het ziekenhuis en de kous waar ik de ice packs in kon doen en ze mee om mijn hoofd kon binden. En een voedingskussen om de eerste nachten rechtop mee te slapen.

Bekijk lijst met alle must haves 

Wat zou je lotgenoten die nog een kaakoperatie moeten ondergaan willen meegeven?

Blijf vooral gefocust op de positieve veranderingen, zoals beter ademhalen, het beter kunnen bewegen van je kaken en verbetering van je gebit, maar blijf realistisch. Verwacht niet dat je gezicht helemaal perfect gaat zijn.
 

Foto’s van voor en na de kaakoperatie

Foto's voor en na kaakoperatie Gail

Foto's voor en na kaakoperatie Gail zijaanzicht

About Team Kaakoperatie.com

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *