Ervaring kaakoperatie Sarah Steeman

Sarah Steeman over haar bovenkaak verbreding en dubbele kaakoperatie

door | feb 12, 2022 | 4 reacties

In dit blog het verhaal van Sarah Steeman. Sarah heeft twee operaties gehad: een bovenkaakverbreding (sarpe) en een jaar later een dubbele kaakoperatie. Ze vertelt hoe ze dit traject heeft ervaren en welke must haves handig zijn tijdens de herstelperiode. Ook deelt ze haar voor en na foto’s onderaan dit blog.
 

Het voortraject

 

Waarom was een kaakoperatie nodig bij jou?

Zeer scheve tanden en niet passende beet, alsof onder- en bovenkaak niet bij elkaar hoorden. Te korte en smalle bovenkaak en te korte onderkaak. Moeilijke neusademhaling en snurken. Orthodontist kon geen ruimte maken met alleen een beugel en raadde kaakoperaties aan om de stand van het gebit te verbeteren, maar ook de achterliggende problemen aan te pakken.
 

Had je afwegingen om het wel of niet te doen?

Ja zeker, als kind al een heel lang beugeltraject gehad, meerdere tanden en kiezen zijn vroeger verwijderd, want dat was toen de manier om ruimte te maken in een smalle mond. Er kwam geen einde aan en ik was natuurlijk een eigenwijze puber die besloot te stoppen, omdat het te lang duurde. Een beetje imperfectie vond ik niet erg.

Op mijn 19de stoorde ik mij aan een aantal tanden die toch alweer aardig scheef stonden en ging weer naar een orthodontist. Deze sprak over een operatie, maar daar zat ik niet op te wachten en besloot de imperfectie te accepteren.

Tot rond mijn 29ste, gebit werd met het jaar erger, ik moest steeds vaker naar de mondhygiënist om moeilijk bereikbare plekken te reinigen en ik dacht voordat ik aan kindjes begin en onze verhuiswens inzet wilde ik dit eerst doen voor mijzelf, anders kwam het er nooit meer van.
 

Hoe heb je het contact voor je operatie met je orthodontist en kaakchirurg ervaren?

Prima, ze hebben mij kunnen overtuigen. Eerste operatie (sarpe=bovenkaakverbreding) ging allemaal prima. Het traject naar de 2de (bimax=dubbele operatie aan boven en onderkaak) was wat rommeliger. Geplande datum werd een aantal keer verplaatst. Mijn gebit deed niet helemaal wat de bedoeling was er moest tussendoor nog een tandje tussenuit. Hier werd het contact en de communicatie wat moeilijker.
 

Hoe heb je het dragen van een beugel op volwassen leeftijd ervaren?

Tja, op het moment dat ik de hyrax kreeg (ten behoeve van Sarpe, een gevaarte in je gehemelte) had ik wel veel moeite. Zeker op mijn werk, mijn spraak en eten werden bemoeilijkt en dan word je wel erg zelfbewust. Deze zat er 8 maanden in, maar de slotjes zelf wen je snel aan. Mensen in je omgeving benoemen eigenlijk ook vaak, wat goed dat je dat gewoon doet en er zijn opvallend veel volwassenen met beugels.
 

De dag van de kaakoperatie

 

Hoe keek je tegen de kaakoperatie aan?

Ik vond het echt doodeng! Ik heb mij echt suf ge-googled, het boekje wat je krijgt met informatie was wel erg beknopt.
Youtube filmpjes kijken is ook geen aanrader overigens, tenzij je er goed tegen kan.
Ik had eerder nooit een narcose gehad en dat stukje was voor mij het engst. Ik heb een extreme naaldenfobie. Deze fobie is nog niet over helaas..
 

Hoe heb je de dag van de kaakoperatie ervaren?

De eerste operatie (bovenkaak verbreding / sarpe) was vroeg in de ochtend, dat was fijn. Ik raakte uiteindelijk wel in shock weet ik nog van de spanning. Ik moest toen snel onder narcose…

De 2de operatie (dubbele kaakoperatie) was pittig. Ik moest alleen naar binnen vanwege de corona maatregelen, voelde mij erg eenzaam onder de spanning, maar de verpleegkundigen waren superlief!
 

Wat waren je eerste gedachten toen je wakker werd na de operatie?

Ik snapte er helemaal niks van. Ik bekeek mezelf in het beeldscherm voor mij en op dat moment was ik nog niet zo gezwollen, maar had wel een soort botox gezicht. Dit vond ik hilarisch, maar kon dat met niemand delen. Mijn telefoon lag in de kluis, maar daar kon ik niet bij en ik kon ook niet praten. Ik kreeg drinken met een rietje, dit lukte ook niet, maar dat kon ik niet uitleggen. Het was een groot vraagteken die ik mij eigenlijk niet goed meer herinner.
 

De herstelperiode

 

Hoe heb je de herstelperiode na de operatie ervaren?

Let op, als je verder leest: Ik heb een beetje pech gehad, dit komt niet vaak voor!

Na de dubbele kaakoperatie ben ik verzorgd door mijn ouders (aanrader!) De eerste week is vooral zien door te komen en proberen wat vocht en voeding binnen te krijgen. Daarna ging ik terug naar mijn eigen huis, mijn vriend was op dat moment al verhuisd naar Groningen, want we hadden een huis gekocht vlak voor mijn operatie. Ik was dus nog in Den Haag en moest zelf herstellen met hulp van mijn ouders. (love them)

De 6 weken herstel gingen volgens mij zoals het hoort. Eten pureren, Netflixen en wandelen. In de nachten kon ik echter moeilijk slapen vanwege helse oorpijnen. Deze werden steeds erger en heb ik gemeld, maar oorpijn kan erbij horen ook vanwege de strakke elastieken die ik nog moest dragen. Achteraf was die oorpijn een signaal. Mijn kauwspieren functioneerden niet meer en ik had 2 maanden na de operatie een trismus. Mijn kaken konden niet verder meer open dan een halve centimeter. Ik heb ongeveer 5 maanden orofaciale fysiotherapie gehad, maar de echte verbetering bleef uit.

Een half jaar na de operatie ontstond er een bolletje onderaan de rand van mijn kaak en tandvlees, dit bleek een fistel. Waarschijnlijk zat er een plaatje/schroefje los. Dus hop weer een mini-operatie, gelukkig onder lokale verdoving. Hierna ging de wereld weer voor mij open. Kaakfunctie kwam langzaamaan terug en zwellingen en roodheid in gezicht werden steeds minder. Na een jaar was ik weer een beetje écht op orde.
 

Hoe heb je de eerste dagen na de kaakoperatie geslapen?

Veel geloof ik, van die korte diepe slaapjes. Wel steeds op tijd wakker gemaakt voor pijnstillers en icepack wissel. Pas later tijdens het herstel kreeg ik die oorpijnen waardoor ik moeilijk sliep.
 

Na hoeveel tijd kon je weer sporten?

Half jaar denk ik, hoofd liep snel vol met zwelling en hitte (achteraf vanwege complicatie).
 

Na hoeveel tijd kon je weer werken?

Na zes weken, maar moeizaam. Kon amper praten (werk in de gehandicaptenzorg, niet handig) Late diensten waren zwaar vanwege vermoeidheid. Maar nogmaals, dat is voor iedereen anders.
 

Ben je qua uiterlijk veel veranderd?

Heel gek, dit is een beetje vaag, maar ik zie nu een gezicht die ik altijd al zag. Als iemand een foto van mij maakte, klopte dat beeld voor mij nooit. Ik wilde ook nooit op foto’s. Mijn gezicht klopt nu dus meer, maar ik ben ook gewoon nog Sarah.
 

Tips voor lotgenoten

 

Heb je tips betreft het vloeibaar eten na een kaakoperatie?

Ik heb nogal geleefd op suikers en dat is natuurlijk niet zo goed. Omdat ik zoveel maanden niet goed kon eten en wel gewoon moest werken ben ik gaan lunchen met chocomel en slagroom vla. Makkelijk en vult goed. Probeer dat te voorkomen, want je lichaam went eraan. Gepureerde rookworst en rode kool vond ik heerlijk. En voor goede voeding had ik kilo’s aan bouillon (getrokken uit botten met slowcooker) Scrambled eggs met mayo vond ik heerlijk, de eerste weken at ik ongeveer 3 eieren per dag. De eieren en bouillon gaven mij echt kracht en energie.

Om te blenderen zorg dat je er voldoende vocht in de vorm van jus of bouillon bij doet, dit maakt je leven zoveel makkelijker.

Zorg altijd voor noodrantsoen, want soms val je ineens bijna flauw van de honger.
 

Heb je nog handige must haves voor na de operatie?

 • Een voedingskussen. Ik kon hier heerlijk in liggen maandenlang.
 • Babylepels voor je gepureerde eten.
 • Babytandenborstel
 • Een waterflosser.
 • Grote medische optrekspuitjes. Voor je vloeibare drinken en eten de eerste dagen. Je kunt eventueel ook een sausfles gebruiken waar je de opening iets breder van maakt met een mesje. Zo kun je grotere hoeveelheden eten naar binnen krijgen.
 • Ice Packs, meerderen want je wil niet zonder zitten. Ook voor de rit naar huis! Die van het ziekenhuis krijg je niet mee. Je kunt ook een Hilotherm koelapparaat huren. Die zorgt voor een constante koeling, waardoor je geen Ice Packs nodig hebt.
 • Iemand die voor je zorgt.

Bekijk lijst met alle must haves 

Wat zou je lotgenoten die nog een kaakoperatie moeten ondergaan willen meegeven?

Dat je uiteindelijk alles weer vergeet, pijn en ongemak is tijdelijk. Je krijgt er zoveel voor terug.
 

Wil je verder nog iets kwijt?

Als je twijfelt, zoek contact met lotgenoten via bijvoorbeeld deze blog.
 

Foto’s van voor en na de kaakoperatie

Sarah Steeman

Voor en na

Alle zwellingen tijdens traject

Zwellingen tijdens traject

Zijprofiel voor operaties

Voor en na (4 weken)

Voor en na

Voor (2017) en na (2021)

About Team Kaakoperatie.com

4 Reacties

 1. Brenda Rosiers

  Dankjewel voor deze nuttige informatie!!! Heel welkom net voor mijn eigen operatie!!! 🙏🙏

  Antwoord
  • Team Kaakoperatie.com

   Hi Brenda, leuk te horen. Daar doe ik het voor. Veel succes met je operatie!

   Antwoord
  • Kristel

   Hallo, volgende week staat mijn sarpe operatie gepland. 3 weken geleden werden mijn blokjes en een hyrax beugel geplaatst Ik heb hier zo hard op gereageerd en had paniekaanvallen. Het was zo erg dat ik de hyrax heb laten verwijderen. Ondertussen zijn de angstaanvallen onder controle maar ik ben nu zo bang dat ze na de operatie terug zouden komen door het tdp staafje dat geplaatst gaat worden. De TDP is wel veel kleiner dan de hyrax beugel dys misschien valt het wel mee. Ik vraag me ook af of je na de operatie kan ademen via je neus. Ik zou mexal veel comfortabeler voelen moest ik hier een antwoord op hebben maar ik krijg de chirurg niet te pakken.

   Antwoord
   • Team Kaakoperatie.com

    Hoi Kristel,

    Al je vragen en zenuwen horen echt bij het proces. Vertrouw op de kennis en kunde van de chirurgen die jou gaan behandelen. Zij weten wat ze doen. Ook ik was heel nerveus voorafgaand aan mijn operatie en ook ik vroeg me af of ik wel kon ademen. Dit is echt allemaal goedgekomen. Je kunt gewoon door je neus ademen na de operatie. Je krijgt ook een soort neusspray op de verpleegafdeling. Het komt echt goed. Veel sterkte volgende week! Hartelijke groet, Fanny

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *