Chantal kaakoperatie overbeet

Chantal over haar kaakoperatie vanwege een overbeet

door | jan 25, 2022 | 0 Reacties

In dit blog vertelt Chantal over haar ervaring met een kaakoperatie vanwege een overbeet. Chantal is in 2020 geopereerd.
 

Het voortraject

 

Waarom was bij jou een kaakoperatie nodig?

Ik had een behoorlijke overbeet en mijn tandarts adviseerde mij sowieso een beugel en ook eigenlijk een operatie, omdat ik hier last van zou krijgen in de toekomst. Toen bij de orthodontist geweest en hij adviseerde hetzelfde: er moest een operatie bij, wilde het resultaat opleveren. Na foto’s bleek het ook medisch noodzakelijk te zijn.
 

Had je afwegingen om het wel of niet te doen?

Ondanks dat het medisch noodzakelijk was bleef het wel mijn beslissing: wel doen was sowieso beter. Maar omdat je toch hoort hoe zwaar zo’n operatie is en dat je daarna een tijd niet normaal kan eten ga je wel twijfelen.
 

Hoe heb je het contact met je orthodontist en kaakchirurg ervaren?

Als heel goed. De orthodontist heeft mij alles duidelijk uitgelegd met filmpjes en ik heb een gesprek met de kaakchirurg gehad over het verloop van de operatie en de gevolgen, ook dat je gelaat er iets anders uit kan gaan zien.
 

Hoe heb je het dragen van een beugel op volwassen leeftijd ervaren?

Zag er wel tegenop maar het viel mij alles mee, nooit vervelende reacties gehad. Eerlijk gezegd alleen maar leuke zoals dat mensen mij jonger gingen schatten, dat is toch altijd leuk 🙂
 

De kaakoperatie

 

Hoe keek je tegen de kaakoperatie aan?

Ik zag er eerlijk gezegd wel tegenop, hoewel je wel bent gerustgesteld is het toch spannend. Wist dat de operatie best lang duurt en dat je sowieso 1 nacht moet blijven.
 

Hoe heb je de dag van de kaakoperatie ervaren?

Je gaat er natuurlijk met spanning heen, maar gelukkig ging mijn vriendin mee. Als je er eenmaal bent gaat het wel snel en ik was ook snel van de wereld haha, dus toen niks meer meegekregen.
 

Wat waren je eerste gedachten toen je wakker werd na de operatie?

Ik kon heel weinig en was verdrietig. Ik dacht: wat is er allemaal gebeurd? Dat vond ik wel heftig. Er was op dat moment even niemand. Gelukkig kwam er toen wel vrij snel een operatieassistent die ik ook ken. Dat was een hele geruststelling.
 

De herstelperiode

 

Hoe heb je de herstelperiode na de operatie ervaren?

Aan het begin pittig omdat je haast niet kan eten. Ze zeggen dat je wel vloeibaar kunt eten, maar ik kon mijn lippen niet sluiten waardoor met een rietje eten ook lastig was. Gelukkig ben ik heel goed verzorgd door mijn vriendin en heb ik het vloeibare eten een beetje naar binnen gekregen met een tuitbekertje. Gelukkig ging het wel snel allemaal beter en kon ik na een paar weken ( wel wat kilo’s lichter) een beetje zacht voedsel proberen. Uiteindelijk duurde het zes weken voordat ik weer normaal kon eten. Gelukkig was ik dit ook allemaal snel weer vergeten.
 

Ben je qua uiterlijk veel veranderd?

Mijn gelaat is wel wat veranderd, want ik had eerst helemaal geen kin en nu wel. Moet zeggen dat het even vreemd was, maar het went snel en ik kreeg alleen maar hele leuke en lieve reacties. Soms moesten mensen even kijken, zo van wat zie ik nou aan jou..
 

Tips voor lotgenoten

 

Heb je tips betreft het vloeibaar eten na een kaakoperatie?

Ik heb in de ochtend veel Brinta gegeten en van die pakjes met ochtendontbijt. Verder gezonde smoothies, appelmoes en van die zakjes met yoghurt zijn ook makkelijk te eten, waar zo’n tuitje aanzit.
 

Heb je nog handige must-haves voor na de operatie?

Ik zou een tuitbeker adviseren. Dat is echt makkelijker dan met een rietje, tenminste mij lukte dat niet, maar dat kan voor iedereen ook weer anders zijn
 
Bekijk alle must haves
 

Wat zou je lotgenoten die nog een kaakoperatie moeten ondergaan willen meegeven?

Het is letterlijk even doorbijten en door de beginperiode na de operatie moet je even heen, maar uiteindelijk heb je er veel plezier van! Ik kan beter mijn mond sluiten, makkelijker eten en het ziet er gewoon beter uit, laat ik daar ook eerlijk over zijn 🙂
 

Wil je verder nog iets kwijt?

Dat je snel weer vergeet dat het ook zwaar is en dat je er echt toch vooral profijt van hebt!
 

Foto’s van voor en na de kaakoperatie van Chantal

Voor- en na foto kaakoperatie
 

Wil je zelf ook je ervaringen met een kaakoperatie delen op deze website? Neem dan contact op via de contactpagina.

About Team Kaakoperatie.com

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Feedback
Feedback
Hoe zou je deze website beoordelen?
Heb je suggesties/feedback? Wat zou je graag zien op deze website? Naar welke informatie ben je op zoek? Laat het me vooral weten! Vriendelijke groet, Fanny
Volgende
Voer je e-mailadres in als je een reactie op je feedback wilt. Je mag het veld ook leeg laten.
Terug
Verstuur
Bedankt voor je feedback!