Voor en na foto's kaakoperatie Sanne

Sanne vertelt over haar ervaring met een kaakoperatie en de herstelperiode

door | jan 25, 2022 | 4 reacties

In dit blog vertelt Sanne over haar ervaringen met een kaakoperatie. Ook deelt ze haar ervaringen over het dragen van een beugel op latere leeftijd, haar herstelperiode na de kaakoperatie en deelt ze haar tips betreft vloeibaar eten en hoe je gewichtsverlies kunt voorkomen. Sanne is in januari 2022 geopereerd. Onderaan de pagina kun je de voor- en na foto’s van Sanne bekijken.
 

Waarom was bij jou een kaakoperatie nodig?

Nadat ik op mijn tiende ben begonnen met een, ik denk 5 jarig beugel traject merkte ik de afgelopen jaren dat alles begon te verschuiven. Door deze “verschuivingen” kreeg ik steeds meer moeite met het sluiten van mijn lippen, meer last van hoofdpijn en ervaarde ik veel vermoeidheid.

Na dit bij mijn tandarts voor te hebben gelegd werd ik een paar jaar geleden verwezen naar een orthodontist in Arnhem centrum. Dit was de eerste keer dat een kaakoperatie ter sprake kwam. Ik kreeg het advies goed na te denken over het traject, omdat je dit natuurlijk niet eventjes doet.

Na een aantal jaar en verergering van de bovengenoemde klachten heb ik de stap genomen toch te starten met het traject.
 

Had je afwegingen om het wel of niet te doen?

Eigenlijk heb ik een aantal jaar nagedacht. Nooit echt een moment van, nee ik wil dit niet. Het leek mij eigenlijk de gehele periode een goed idee, maar ik stelde het denk ik een beetje uit. Het moment dat ik serieus besloot dit te gaan doen heb ik geen enkele keer getwijfeld.
 

Hoe heb je het contact voor je operatie met je orthodontist en kaakchirurg ervaren?

Enorm goed. Ik kwam terecht bij een nieuwe orthodontist na aanraden van mijn tandarts. Ik voelde mij hier direct op mijn gemak. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor mijn kaakchirurg, de heer Ghaeminia. Het was een fijn gesprek met beide partijen waarbij goed geluisterd werd naar mijn wensen.

Er zijn door het beugeltraject genoeg momenten waarop je rustig voorbereid wordt op de operatie. De chirurg zelf zie je natuurlijk veel minder vaak, maar er zijn naar mijn idee genoeg afspraken geweest waarin alles voor mij duidelijk werd gemaakt en de plannen gepresenteerd werden.
 

Hoe heb je het dragen van een beugel op volwassen leeftijd ervaren?

Daar heb ik geen enkel probleem mee gehad. Misschien dat Corona en de mondkapjes plicht hier aan mee hebben gewerkt haha!

Ik merkte wel dat “de pijn” van de beugel soms tegen viel. Een nieuwe draad of andere elastieken waren toch best wel gevoelig. Tuurlijk heb ik daar vroeger ook mee te maken gehad, maar nooit zo ervaren.
 

Heb je naast het dragen van een beugel ook nog andere stappen moeten ondernemen voordat je de kaakoperatie kreeg?

Toen ik mijn eerste afspraak bij de orthodontist had werd mij geadviseerd een traject in te gaan voor logopedie. OMFT om precies te zijn! De reden dat ik dit traject aan moest gaan was omdat ik in de afgelopen jaren afwijkend mondgedrag heb ontwikkeld. Ik heb in de afgelopen jaren met mijn tong mijn beet opengeduwd, heel onbewust. Ik slikte gewoon verkeerd.. Door diverse opdrachten en een soort siliconen bitje heb ik dit af kunnen leren! Hierdoor zag je ook een verandering in mijn tanden ontstaan.

Ook heb ik wat oefeningen mee gekregen om de spieren rondom mijn mond te trainen. Ik had namelijk veel moeite met het sluiten van mijn lippen. Aan het einde van dit traject ging dit ook zoveel makkelijker! Het was een leerzame periode waarin je zeker door eigen inzet heel veel kan bereiken. Je moet er wel echt voor gaan! Plus.. Ik heb enorm veel geluk gehad met Petra, dit maakt veel verschil!

Lees meer over het belang van OMFT
 

Hoe keek je tegen de kaakoperatie aan?

Ik kon niet wachten… Is dat heel raar? Omdat ik van te voren natuurlijk 1,5 jaar een beugel heb moeten dragen was ik er wel klaar voor. Eindelijk de volgende stap, zo voelde dat.

Ik ben zelf niet heel snel zenuwachtig en juist erg nieuwsgierig. Ik heb mezelf van te voren goed ingelezen en wilde zoveel mogelijk informatie hebben. Ik heb zelfs animatievideo’s van de operatie bekeken. De echte video’s heb ik wel overgeslagen…
 

Hoe heb je de dag van de kaakoperatie ervaren?

Die was iets minder om eerlijk te zijn. De dag van te voren moest ik bellen voor mijn tijdstip van opname: half 9 in de ochtend. Je weet dan nog niet hoe laat je daadwerkelijk geopereerd wordt.

Voor de operatie moest ik 6 uur nuchter zijn, tot 2 uur van te voren mocht je nog water drinken. Dat zat er voor mij dus niet in. Ik heb dus de avond voor mijn operatie voor het laatst gegeten en gedronken.

Om half 9 werd ik opgenomen. ‘Een hoge bloeddruk, dat moet je in de toekomst even in de gaten houden’ werd er gezegd. Bij het opnamegesprek mocht mijn vader nog bij mij zijn ,maar daarna moest hij weg. Na dit gesprek kreeg ik te horen dat ik om half 12 opgehaald zou worden voor de operatie. Tot half 12 dus nuchter… Ik voelde me ontzettend leeg en kreeg met het uur meer dorst. Helaas liep de OK uit waardoor mijn operatie dus iets later plaats zou vinden. Uiteindelijk werd ik tegen half 2 opgehaald.
 

Wat waren je eerste gedachten / gevoelens toen je wakker werd na de operatie?

Op zich heel kalm. Ik ging rustig de narcose in, dit heeft blijkbaar veel invloed op hoe je wakker wordt. Ik was heel eventjes misselijk en moest wat bloed overgeven. Dat is natuurlijk het enige wat in je maag zit op dat moment. Ik was van te voren wel een beetje nerveus over eventueel braken. Maar dit gaat gewoon, ondanks dat je kaken strak op elkaar staan.

Ik was wel erg moe. Ik had ook veel bloed verloren dus dat was wel logisch.

De eerste nacht was niet zo prettig. Mijn neus zat helemaal verstopt. Omdat mijn tanden natuurlijk strak op elkaar zaten kreeg ik soms geen lucht voor mijn gevoel. Dit was naar, maar gelukkig werd er door de verpleging goed gehandeld en kon ik dit een beetje verminderen door neuspeuteren en een zoutoplossing.
 

Hoe heb je de herstelperiode na de operatie ervaren?

Op en af moet ik denk ik zeggen. Ik zit nog midden in mijn herstel maar in het begin was ik vooral heel erg moe. Ook lichamelijk ervaarde ik vermoeidheid en weinig kracht. Dit komt denk ik door het bloed wat ik verloren heb en de lange narcose.

Pijn heb ik niet echt ervaren. Ik heb echt wel hoofdpijn, oorpijn en wat zenuwpijn ervaren. Maar pijn in mijn kaken niet. Het is vooral de zwelling waar ik last van had. Het zit je in de weg en zeurt. Dat is is eigenlijk hoe ik het moet omschrijven, een zeurend gevoel. Door de vermoeidheid kan je weinig hebben waardoor ik zeker momenten heb gehad dat ik even moest huilen en er klaar mee was, maar dit is ook zo weer voorbij.

De eerste anderhalve week heb ik veel bloed via mijn neus verloren en nog vaak een dichte neus ervaren. Gelukkig zijn de elastieken de dag na mijn operatie losser gemaakt waardoor ik door mijn mond kon ademen en geen benauwd gevoel meer had.

Nadat de zwelling af begon te nemen merkte ik dat ik meer spieren in mijn gezicht kon gebruiken, waardoor ik bij het lachen de hechtingen bovenin voelde trekken. Niet fijn…

Lees meer over hoe je zwelling na een kaakoperatie kunt verminderen
 

Ben je qua uiterlijk veel veranderd?

Mijn zijaanzicht zeker! Vooral mijn neus is heel erg veranderd. Hier was ik wel een beetje bang voor: dadelijk word ik wakker en heb ik een hele grote neus. Maar toen ik wakker werd en ineens een lief wipneusje had dacht ik, nou top!

Met mijn zijaanzicht ben ik nu al heel blij. Ik vond dit altijd verschrikkelijk. Ik had geen kin, en alles liep vanaf mijn bovenlip naar achter. In eerste instantie zat er ook een kincorrectie in het plan, maar tijdens de operatie vond de chirurg echter dat dit niet nodig was en het misschien teveel aanwezig zou zijn. Daar ben ik zo enorm blij mee, dat er in het gehele traject altijd kritisch gekeken werd naar mijn situatie.

Het vooraanzicht is ook veranderd, maar ik kan het op dit moment nog niet goed zien. Ik ben nu 3 weken geleden geopereerd en er is nog veel zwelling, dus dit moet ik echt afwachten. Het ziet er prima uit, maar alles is nog zo bol.

Bekijk foto’s van lotgenoten van voor en na een kaakoperatie
 

Heb je tips voor lotgenoten betreft het vloeibaar eten na een kaakoperatie?

Probeer de dag door te eten. Dit heeft mij enorm geholpen. Vla verdunnen met melk, soep, pap, aardappelpuree verdunnen en noem maar op.

Ik ben in totaal 2 kilo verloren. Ik denk dat ik door de gehele dag te hebben gegeten het afvallen een beetje heb kunnen tegengaan.

Probeer zo veel mogelijk binnen te krijgen, ik denk dat het helpt als je de porties blijft binnen krijgen zoals je dat normaal zou hebben gehad. En anders verdelen over de dag.
 

Heb je nog handige must-haves voor na de operatie?

De tuitbeker en peutertandenborstel hebben mij enorm geholpen!! Een blender is ook een must.

Bekijk de checklist met musthaves
 

Wat zou je lotgenoten die nog een kaakoperatie moeten ondergaan willen meegeven?

Heb vertrouwen in je chirurg. Hij of zij doet dit werk zo vaak en is gespecialiseerd. Laat je niet teveel beïnvloeden door negatieve verhalen op het internet, dat is vaak het enige wat gedeeld wordt.

Heb je twijfels en vragen? Spreek dit ten alle tijden uit! Je kan beter 100 vragen stellen als dit jou geruststelt dan dat je dit opkropt en nerveus wordt.

Laat de dag van de operatie rustig over je heen komen en probeer zo ontspannen mogelijk de OK op te gaan. Je hebt hier zoveel baat bij als je wakker wordt uit je narcose.
 

Wil je verder nog iets kwijt?

In mijn dagen na de operatie ben ik niet alleen geweest. Mijn moeder is vrij geweest van werk en heeft mij enorm geholpen. Dit voelde zo fijn. Vooral omdat ik lichamelijk zo zwak was van de narcose en het bloedverlies.
 

Voor- en na foto’s kaakoperatie Sanne

Voor en na foto's kaakoperatie Sanne

Voor en na foto's kaakoperatie zijaanzicht Sanne

 
Wil je zelf ook je ervaringen delen via een blog op deze website? Neem dan contact op via het contactformulier.

About Team Kaakoperatie.com

4 Reacties

 1. Stefanie

  Dag Sanne, eerst en vooral wil ik je super hard bedanken dat je jouw verhaal deelt met ons.
  Ikzelf ben 26 en sta ook voor de keuze om een kaakoperatie te ondergaan.
  Aangezien ik een overthinker ben heb ik het al super lang uitgesteld steeds met de vraag. Moet ik het echt wel doen? Hoe ga ik erna uitzien ? Zijn de risico’s het waard? Hoe gaat het met het herstel verlopen ? Maar ik denk ook wel als ik het nu nog steeds niet kan loslaten, het misschien toch ergens een teken is dat ik er toch voor moet gaan ?

  Ik vind het echt wel een moeilijke beslissing, ook omdat je idd wel wat negatieve verhalen terug vind.

  Antwoord
  • Team Kaakoperatie.com

   Hi Stefanie, Sanne krijgt geen melding als je een bericht plaatst onder haar verhaal. Wat je schrijft is super herkenbaar! Ik heb in maart 2022 een dubbele kaakoperatie gehad en heb er ruim 15 jaar over nagedacht. Wat ik je vooral zou willen meegeven is vertrouwen op het advies van de kaakchirurg. Ik had precies dezelfde vragen als jij vooraf en was vooral bang dat ik niet aan mijn nieuwe uiterlijk zou kunnen wennen. Tijdens de voorgesprekken meten ze echter alles op en kunnen ze precies vooraf zien wat wel/niet goed is voor je gezichtsprofiel. Ze weten dus echt wat ze doen, zeker tegenwoordig met alle techniek. Er zijn zeker negatieve verhalen. Daarom heb ik deze website ook opgericht, om ook positieve verhalen te delen. Ik ben in ieder geval blij dat ik het gedaan heb. Het is niet zonder reden dat ze je een kaakoperatie aanraden. Je bent nu nog jong en dus is het herstel ook veel sneller 😉

   Succes met je besluit. Hartelijke groet, Fanny

   Antwoord
   • Marianne Passchier

    Hoi Fanny, top dat je deze website hebt gemaakt. Ik krijg 16 januari as. ook een dubbele kaakoperatie. Niet omdat mijn tanden verkeerd staan oid, maar omdat ik ernstige slaapapneu heb.
    Ik zie er best tegenop, maar hoop daarna goed te kunnen slapen.
    In ieder geval dank voor al je tips.
    Groetjes Marianne

    Antwoord
    • Team Kaakoperatie.com

     Hi Marianne, dank voor je reactie! Ik heb de website opgezet om anderen te helpen, dus heel fijn dat je wat aan de tips hebt. Heel veel succes de komende weken. Het komt allemaal goed 😉 Fijne feestdagen en als je vragen hebt, mag je altijd mailen naar info@kaakoperatie.com. Hartelijke groet, Fanny

     Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Feedback
Feedback
Hoe zou je deze website beoordelen?
Heb je suggesties/feedback? Wat zou je graag zien op deze website? Naar welke informatie ben je op zoek? Laat het me vooral weten! Vriendelijke groet, Fanny
Volgende
Voer je e-mailadres in als je een reactie op je feedback wilt. Je mag het veld ook leeg laten.
Terug
Verstuur
Bedankt voor je feedback!