Tanden poetsen met een beugel

De beste manier om je tanden te poetsen met een beugel

door | nov 22, 2022 | 0 Reacties

Voor en na een kaakoperatie draag je gedurende een ruime periode een (slotjes)beugel. Tijdens het dragen van een beugel is extra mondhygiëne belangrijk, omdat er sneller aanslag door drank en eten kan ontstaan rondom de blokjes. In dit blog geef ik een aantal tips voor mondhygiëne en tandenpoetsen met een beugel.
 

Waarom is extra mondhygiëne nodig als je een beugel draagt?

Door de beugel kun je minder goed poetsen met de tandenborstel. Je komt gewoonweg minder goed bij en tussen alle tanden en kiezen. Ook kunnen etensresten en bacteriën gemakkelijk achter de beugel blijven hangen, waardoor meer tandplak kan ontstaan. Tandplak kan uiteindelijk overgaan in tandsteen wat kan zorgen voor allerlei problemen, zoals een slechte adem, bloedend tandvlees, parodontitis en gaatjes. Tandplak kan bovendien ook het glazuur aantasten wat vlekken op de tanden kan veroorzaken. Om al deze problemen te voorkomen is extra aandacht nodig voor een goede mondhygiëne tijdens het dragen van een beugel.
 

Tips voor een goede mondhygiëne tijdens het beugeltraject

 

Tanden poetsen

 • Zachte tandenborstel: tijdens het beugeltraject kan het tandvlees terugtrekken, doordat de tanden en kiezen van plaats en stand veranderen. Het is daarom aan te raden een extra zachte tandenborstel te gebruiken om te voorkomen dat het tandvlees nog verder terugtrekt door het poetsen.
 • Aantal poetsmomenten: normaal gesproken is het algemene advies om minimaal twee keer per dag je tanden te poetsen. Tijdens het dragen van een beugel is het aan te raden om minstens drie keer per dag je tanden te poetsen en liever nog na elke maaltijd.
 • Tandpasta: Voor de kaakoperatie heb ik zelf veel baat gehad bij Bluem fluoride tandpasta. Bluem tandpasta bevat actieve zuurstof. De actieve zuurstof zorgt ervoor dat slechte bacteriën minder goed gedijen. Na de kaakoperatie ben ik tijdelijk overgestapt op een andere minder zoete tandpasta, omdat de zoete smaak te heftig was vanwege zenuwherstel. Ik heb ervaren dat de standaard tandpasta van Aquafresh het minst zoet smaakt.

 

Flossen, stoken en ragen

 • Flossen: er is speciaal flosdraad met een geleider voor beugels. Doordat het flosdraad voorzien is van een hard uiteinde kun je het flosdraad achter het beugeldraad krijgen en tussen de tanden of kiezen doorgeleiden. Flossen is vooral handig als de ruimte tussen de tanden en kiezen zodanig beperkt is dat je niet kunt stoken of ragen. Zelf flos ik standaard twee keer per week om alle ruimtes tussen de tanden en kiezen goed schoon te maken.
 • Stoken en ragen: voor het stoken en ragen gebruik ik altijd de TePe EasyPicks. De EasyPicks zijn in verschillende maten verkrijgbaar (S/M/L), waardoor je voor elke ruimte tussen de tanden en kiezen een geschikte maat kunt krijgen. Ik vind de EasyPicks fijn omdat ze stevig zijn en goed schoonmaken. Het is aan te raden om in ieder geval elke avond een stoker of rager te gebruiken. Zelf doe ik het na iedere maaltijd om zoveel mogelijk tandplak te voorkomen.
 • Beugel schoonmaken met een rager: twee keer per week maak ik de blokjesbeugel grondig schoon met een groot formaat (8 of 10mm) rager. Ik doop de rager altijd eerst in Bluem mondwater en haal hem vervolgens grondig langs elke blokje.

 

Mondspoeling

 • Chloorhexidine of niet?: voor de kaakoperatie heb ik alleen de mondspoeling van Bluem gebruikt, omdat daar actieve zuurstof in zit. De actieve zuurstof zorgt ervoor dat de slechte bacteriën minder kans krijgen, maar dat de goede bacteriën behouden blijven. Ook geeft Bluem mondspoeling geen verkleuring van de tanden wat chloorhexidine wel kan veroorzaken (na langdurig gebruik). Na de kaakoperatie heb ik tijdelijk Curaprox mondspoeling met chloorhexidine gebruikt, omdat ik merkte dat de Bluem mondspoeling niet voldoende ontsmettend werkte. Vier weken na de kaakoperatie ben ik weer overgestapt op de Bluem mondspoeling.

 

Tong reinigen

 • Tongreiniger: veel mensen vergeten hun tong te reinigen. Op de tong blijven veel bacteriën achter en daarom is het belangrijk om ook de tong regelmatig te reinigen. Dit kan met een speciale tongreiniger.

 

Waterflosser

 • Waterflosser: een waterflosser is een ideaal product als je een beugel draagt. Door de hoge waterkracht spuit je gemakkelijk en snel je hele gebit schoon. Je komt goed tussen alle blokjes en het beugeldraad.

 

Overige tips

 • Neem een flesje lauw water mee als je buiten de deur gaat eten. Zo kun je makkelijk je mond spoelen na het eten. Op de meeste toiletten komt alleen koud water uit de kraan. Vooral na een kaakoperatie geeft dat een onplezierig gevoel, omdat de tanden en kiezen extra gevoelig kunnen zijn.
 • Neem altijd een stoker/rager mee als je buiten de deur gaat eten. Zo kun je in nood altijd je mond reinigen
 • Matig het gebruik van frisdrank, omdat frisdrank het tandglazuur kan aantasten.
 • Neem een klein flesje mondspoeling mee als je buiten de deur gaat eten, zodat je altijd je mond kunt spoelen als het nodig is.
 • Neem altijd een doosje wax mee onderweg in geval van een loszittende bracket of uitstekend beugeldraad.
About Team Kaakoperatie.com

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Feedback
Feedback
Hoe zou je deze website beoordelen?
Heb je suggesties/feedback? Wat zou je graag zien op deze website? Naar welke informatie ben je op zoek? Laat het me vooral weten! Vriendelijke groet, Fanny
Volgende
Voer je e-mailadres in als je een reactie op je feedback wilt. Je mag het veld ook leeg laten.
Terug
Verstuur
Bedankt voor je feedback!