Gevoelige tanden na een kaakoperatie

Gevoelige tanden na een kaakoperatie

door | okt 26, 2022 | 0 Reacties

Na een (dubbele) kaakoperatie (ook wel kaakosteotomie genoemd) kun je last hebben van extreem gevoelige tanden. Omdat er niks over te vinden is op het internet wil ik in dit blog iets meer ingaan op gevoelige tanden na een kaakoperatie en wat je kunt doen om de gevoeligheid iets te verminderen.
 

Extreem gevoelige tanden

Een aantal weken na een kaakoperatie kun je last krijgen van extreem gevoelige tanden. Zo kun je gevoeligheid of pijn ervaren bij het eten of drinken van iets kouds of warms, pijn hebben bij het tandenpoetsen of een zeurende pijn ervaren in je tanden. Het gevoel is vergelijkbaar met het hebben van een gaatje. De gevoeligheid ontstaat door zenuwbeschadiging (of herstel) en/of doordat de plaatjes en schroeven dichtbij een tandwortel zijn geplaatst. Zelf kreeg ik hier na ongeveer drie maanden na de kaakoperatie last van. Ik ben meerdere keren naar de tandarts geweest, omdat ik echt dacht diverse gaatjes in mijn tanden te hebben. Dit bleek gelukkig niet het geval te zijn.

Gevoelige tanden na kaakoperatie

Plaatjes en schroeven in het kaakbot na een kaakoperatie

Het goede nieuws is dat de overgevoeligheid in veel gevallen een tijdelijke fase van een aantal maanden is. Zenuwherstel is een langzaam proces en kan maanden tot zelfs jaren duren. De meeste lotgenoten geven aan dat ze na een jaar nauwelijks tot geen last meer hebben van de extreme gevoeligheid. Wil je meer lezen over zenuwherstel na een kaakoperatie? Klik dan hier.

Drie maanden na mijn kaakoperatie dacht ik meerdere gaatjes in mijn tanden te hebben. Dit was gelukkig niet het geval.

 

Wat kun je doen tegen gevoelige tanden?

Gelukkig is het een tijdelijke fase en gaat de overgevoeligheid in de meeste gevallen na een aantal maanden voorbij. Een aantal tips om deze periode iets te verzachten:

  • Pas op met koude en warme dranken of gerechten.
  • Gebruik lauw water bij het spoelen na het tandenpoetsen
  • Een elektrische tandenborstel kan tijdelijk te gevoelig zijn om te gebruiken. Gebruik in plaats van een elektrische tandenborstel een speciale zachte tandenborstel, zoals de Elmex Sensitive Professional.
  • Heb je gevoelige tandhalzen? Het kan helpen om wat Oral zuurstof Geld van BlueM op de tandhals aan te brengen.
  • Gebruik een tandpasta die zo min mogelijk zoet is. Ik gebruikte bijvoorbeeld altijd de tandpasta van BlueM, maar tijdens de overgevoeligheid van mijn tanden was dit echt geen optie vanwege de zoete smaak. Ik ben overgestapt op Aquafresh Freshmint tandpasta. Deze tandpasta heeft namelijk een neutrale smaak en geeft daardoor geen extra overgevoeligheidsreactie.

About Team Kaakoperatie.com

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Feedback
Feedback
Hoe zou je deze website beoordelen?
Heb je suggesties/feedback? Wat zou je graag zien op deze website? Naar welke informatie ben je op zoek? Laat het me vooral weten! Vriendelijke groet, Fanny
Volgende
Voer je e-mailadres in als je een reactie op je feedback wilt. Je mag het veld ook leeg laten.
Terug
Verstuur
Bedankt voor je feedback!