Herstel na kaakoperatie

Hoelang duurt het herstel na een kaakoperatie?

door | jul 19, 2022 | 1 reactie

In bijna alle folders over kaakoperaties wordt een termijn van zes weken aangehouden voor het herstel. Op basis van mijn eigen ervaring en die van lotgenoten kan ik inmiddels concluderen dat het herstel na een kaakoperatie in vijf fases is op te delen:

  • Fase1: de eerste week
  • Fase 2: de eerste 6 weken
  • Fase 3: de eerste 3 maanden
  • Fase 4: tussen 3 en 6 maanden
  • Fase 5: tussen 6 en 12 maanden

De vijf fases van herstel na een kaakoperatie

 

Fase 1: de eerste week

In de eerste week is je lichaam en je geest aan het herstellen van de operatie. Meestal overnacht je 1 en soms meerdere nachten in het ziekenhuis.
 

Overgeven na een kaakoperatie

Veel patiënten hebben angst voor overgeven na een kaakoperatie. Overgeven na een kaakoperatie komt soms voor vanwege misselijkheid door bloed in de maag van de operatie of door de narcosemiddelen. Hoewel overgeven nooit prettig is, is het wel mogelijk na een kaakoperatie en is het meestal van korte duur. Je voelt je vaak alleen op de eerste dag misselijk.
 

Zwelling

De zwelling in je gezicht neemt de eerste drie dagen vaak toe en zakt daarna langzaam af. Koelen met Ice Packs of een Hilotherm koelapparaat geeft enigszins verlichting, maar je voelt je over het algemeen zwak en ziek.

Om de afname van zwelling te stimuleren kun je als extra ondersteuning Arnica druppels en Bromelaïne 500 mg innemen.
 

Meer over het verminderen van zwelling na een kaakoperatie 

Vloeibaar eten

Eten gaat meestal moeizaam in de eerste week. De meeste patiënten hebben nog geen zuigkracht, waardoor drinken met een rietje vaak onmogelijk is. Een tuitbeker, grote spuit, sausfles of babylepel kan uitkomst bieden.
 

Zenuwbeschadiging

Patiënten die een enkele kaakoperatie hebben gehad hebben vaak een doof gevoel in de kin en de onderlip. Patiënten die een dubbele kaakoperatie hebben ondergaan hebben soms ook geen gevoel in de bovenlip en -kaak en hebben te maken met neusbloedingen.
 

Betrokken zenuwen bij een kaakoperatie

Zenuwen kaak

Bron: https://operativeneurosurgery.com/


 

Fase 2: de eerste 6 weken

De eerste zes weken na een kaakoperatie worden vaak aangehouden als herstelfase. De zes weken zijn gebaseerd op het herstel van het kaakbot. Denk aan een gebroken arm of voet: vaak moeten patiënten zes weken gips dragen.

In de zes weken start een genezingsproces waarbij het kaakbot geleidelijk weer vast groeit waarna het weer hard wordt. Tijdens het genezingsproces mag je niet kauwen en daarom dien je vloeibaar of zacht voedsel te eten.
 

Sporten en werken

De meeste patiënten beginnen na vier weken het werken weer op te bouwen. Soms pas na zes weken. Sporten mag pas na zes weken weer opgebouwd worden. Blijf waar het kan wel in beweging tijdens de eerste zes weken na een kaakoperatie. Ga bijvoorbeeld elke dag wandelen.
 

Zwelling, gele en blauwe plekken

De zwelling neemt tijdens de eerste zes weken behoorlijk af. Na een week ontstaan er vaak blauwe en gele vlekken rondom het kaakbot en in de hals. Deze vlekken trekken tijdens de zes weken langzaam weg. Het innemen van Arnica druppels en het smeren van Arnica zalf kan helpen tegen de blauwe en gele verkleuring.
 

Blauwe en gele plekken na een kaakoperatie

Blauwe en gele plekken na kaakoperatie
 

Zenuwherstel

Tijdens de eerste zes weken kun je af en toe tintelingen voelen in je lippen of kin. Dit komt door de zenuwbeschadiging en is normaal. Het herstel van zenuwen verloopt erg langzaam en kan tot een jaar duren. De meeste patiënten ervaren pas na zes maanden enig herstel.
 
Meer lezen over zenuwbeschadiging en -herstel na een kaakoperatie
 

Fase 3: de eerste 3 maanden

Na zes weken mag je het kauwen weer gaan opbouwen. In het begin gaat dit moeizaam, maar het zal elke week wat beter worden. De mondopening is vaak nog erg beperkt, waardoor je nog lang niet alles in een keer naar binnen kunt krijgen. Ook kun je nog niet op harde dingen bijten of kauwen.
 

Zwelling en zenuwherstel

De zwelling neemt tussen zes weken en drie maanden nog behoorlijk af. Sommige patiënten ervaren enigszins herstel van de zenuwen.
 

Controles kaakchirurg

Vaak heb je in deze periode voorlopig de laatste controle bij de kaakchirurg als alles goed verloopt. Meestal wordt er dan pas weer een afspraak gemaakt voor over 12 maanden. Je gezicht begint er tijdens deze periode weer wat ‘normaler’ uit te zien.
 

Beugel, elastieken en orthodontist

Vaak draag je na de kaakoperatie nog een aantal maanden een beugel om de laatste puntjes op de i te zetten. Ook moet je vaak elastieken dragen. De elastieken zorgen ervoor dat de kiezen goed op elkaar gaan aansluiten.
 

Waarom je elastieken moet dragen na een kaakoperatie


 

Fase 4: tussen 3 en 6 maanden

Tussen de drie en de zes maanden neemt de eventuele restzwelling nog verder af. Soms komt het herstel van de zenuwen al aardig op gang. Ook het kauwen gaat steeds wat beter. Het kaakbot is aan het re-modelleren: het bot krijgt zijn normale vorm en sterkte terug.
 

Kaakfysiotherapie

Tijdens deze periode kun je last hebben van pijn of vermoeidheid van de kauwspieren in combinatie met een beperkte mondopening. Het is soms lastig de balans te vinden tussen de elastieken zoveel mogelijk te dragen en de oefeningen te doen om de mondopening te stimuleren. Een kaakfysiotherapeut kan bij deze klachten helpen.
 

Fase 5: tussen 6 en 12 maanden

Meestal verdwijnt alle zwelling rondom het kaakbot tussen de zes en twaalf maanden. Ook de zenuwen herstellen zich in deze periode. Het gevoel in de bovenkaak bij een dubbele kaakoperatie komt vrijwel altijd terug. Het gevoel in de onderlip en de kin blijft soms permanent weg, maar dit wordt niet als storend ervaren.

Na 12 maanden vindt er meestal een nieuwe controle plaats bij de kaakchirurg waarbij ook vaak een nieuwe CT-scan wordt gemaakt.

Het kaakbot is weer volledig hersteld. Ook is de beugel er in deze periode meestal uitgehaald. Tijd om te genieten van je nieuwe glimlach!
 
Lijst met alle must haves 
Veelgestelde vragen over een kaakoperatie
Ervaringen van lotgenoten
 

About Team Kaakoperatie.com

1 Reactie

  1. Brenda Rosiers

    Wat beschrijf je dit toch duidelijk! Ik herken me er helemaal in. De eerste dagen/week is een spuitje inderdaad handig omdat zuigen van een rietje of drinken uit een (tuit)bekertje moeilijk gaat. Ik denk dat het bij mij meer dan twee maanden duurde voordat ik terug een rietje kon gebruiken. Na 6 weken is inderdaad je bot geheeld en geeft de chirurg aan dat zijn/haar taak min of meer achter de rug is, maar dat betekent niet dat je al de oude bent. Zelf vind ik na al het afzien van een dubbele kaakoperatie het orthodontieproces met lastige (vaak pijnlijke) elastieken ook echt nog wel een dingetje na die eerste 6-8 weken. Je bent dan al lang op weg (vaak al 1 tot 1,5 jaar bezig en in mijn geval ook al voorafgegaan door een operatieve bovenkaakverbreding) en traditioneel duurt het dan nog 6 tot 12 maanden voor je blokjes er af mogen. Ik word er wat ongeduldig van…

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Feedback
Feedback
Hoe zou je deze website beoordelen?
Heb je suggesties/feedback? Wat zou je graag zien op deze website? Naar welke informatie ben je op zoek? Laat het me vooral weten! Vriendelijke groet, Fanny
Volgende
Voer je e-mailadres in als je een reactie op je feedback wilt. Je mag het veld ook leeg laten.
Terug
Verstuur
Bedankt voor je feedback!