Gina Stanciu kaakoperatie

Gina Stanciu over haar ervaring met een dubbele kaakoperatie

door | jul 15, 2022 | 0 Reacties

Gina Stanciu (27) heeft in april 2022 een dubbele kaakoperatie, kincorrectie en bichectomie (ingreep waarbij het buccale vet van je wangen wordt verwijderd) ondergaan vanwege een overbeet, een terugliggende kin en omdat haar bovenkaak te lang was. In dit blog vertelt Gina over hoe zij alles heeft ervaren en geeft ze tips aan toekomstige lotgenoten.
 

Het voortraject van Gina

 

Op welke manier heb je besloten de kaakoperatie te ondergaan?

Eigenlijk had ik de kaakoperatie tien jaar geleden al moeten laten doen, maar mijn ouders hebben destijds besloten om het niet te laten doen bij mij vanwege een negatieve ervaring met een enkele kaakoperatie bij mijn zus. Ze wilden niet nog eens het traject ondergaan. Ook stonden mijn tanden mooi na mijn eerste beugeltraject waardoor ik mij niet zo stoorde aan mijn overbeet.

Na ongeveer vijf jaar begonnen mijn tanden weer aanzienlijk terug naar voren te verschuiven met spleetjes. Je zag duidelijk dat het weer aan het verslechteren was. Ook begon ik mij meer te storen aan mijn overbeet. Naarmate ik ouder werd, werd ik meer onzeker over mijn tanden en overbeet. Daarom besloot ik opnieuw een beugel te nemen en ben ik opnieuw naar de orthodontist geweest. Hij adviseerde naast een beugel ook een kaakoperatie. De keuze was snel gemaakt, maar toch met enige aarzeling, omdat ik bang was dat mijn gezicht teveel zou veranderen.
 

Hoe lang heb je vóór de kaakoperatie een beugel moeten dragen en hoe heb je dit ervaren?

In september 2020 is mijn beugel geplaatst en deze draag ik momenteel nog steeds. Ik heb de beugel dus anderhalf jaar vóór de kaakoperatie gedragen.

Tijdens mijn puberteit had ik al vijf jaar een beugel gedragen, waardoor ik wist wat mij te wachten stond. Wel heb ik gekozen voor een wat minder opvallende beugel met keramische brackets.

Toen mijn beugel net geplaatst was vond ik het er verschrikkelijk uitzien, want door de beugel werd alles extra geaccentueerd. Ineens waren de spleetjes tussen mijn tanden en de overbeet extra zichtbaar. Mijn vrienden moesten in eerste instantie wel lachen, omdat ik al zo lang een beugel heb gedragen in mijn puberteit en nu ineens weer een beugel had. Gelukkig is mijn beugel wel geplaatst tijdens de corona pandemie, waardoor ik er niet al te veel ongemak van ondervond (minder contact, mondkapjes).
 

Hoe heb je naar de kaakoperatie toegeleefd?

Sinds het plaatsen van de beugel kon ik niet wachten om eindelijk de perfecte tanden en mond te krijgen. Ik stoorde mij enorm aan de overbeet: ik vond het echt afschuwelijk! Ik was er ook erg onzeker over en daarom keek ik enorm hard uit naar de kaakoperatie.
 

De dag van de kaakoperatie

 

Hoe heb je de dag van de kaakoperatie ervaren?

Ik was erg enthousiast dat de dag van de kaakoperatie eindelijk was aangebroken. Eigenlijk zou ik al twee maanden eerder geopereerd zijn, maar vanwege corona kon dit niet doorgaan. Ik keek dus enorm uit naar de operatie, ik kon niet wachten!

Ik ben in het ziekenhuis AZ Monica in Antwerpen geopereerd. Ik moest om 10:00 uur aanwezig zijn en ik werd rond 11:30 uur opgehaald voor de operatie. Toen ik wakker werd had ik best veel pijn en dat was heftig. Ik had het behoorlijk warm en was flink aan het zweten. Ook kreeg ik enige tijd na de operatie een neusbloeding die lastig te stelpen was. De combinatie van alles maakte de eerste dag intens.
 

De herstelperiode na de kaakoperatie

 

Hoe heb je de herstelperiode na de operatie ervaren?

Ik denk dat ik het toch wat had onderschat waardoor de herstelperiode enorm zwaar is gevallen. Ik heb een lastig traject achter de rug. Anderhalve week na de operatie kreeg ik aan de rechterzijde veel pijn en nam de zwelling toe. Het bleek dat ik een inwendige bloeduitstorting had doordat er tijdens de operatie teveel bloedvaatjes waren gesprongen. Door de enorme pijn ben ik drie dagen in het ziekenhuis opgenomen om de pijn te onderdrukken.

Na vier weken bleek de inwendige bloeduitstorting te zijn overgegaan in een ontsteking. De ontsteking is in het ziekenhuis operatief schoongemaakt waardoor ik weer een nacht in het ziekenhuis moest blijven.

Het vloeibare eten heb ik een paar dagen volgehouden, maar ik voelde me er behoorlijk ellendig door. Daarom ben ik vrij snel overgegaan op zachte voeding. Het eten ging elke week wat beter, maar ik was blij toen de zes weken zachte voeding voorbij waren.
Het opnieuw leren kauwen was voor mij lastig aangezien alles stijf en gevoelig was door de ontsteking die ik had gehad. Ik heb een beperkte mondopening waarvoor ik in behandeling ben bij een fysiotherapeut.

Na tweeënhalve week ben ik voor het eerst naar buiten gegaan en dat voelde geweldig. Ik kan niet stilzitten, dus dat maakte het er niet makkelijker op. Ik heb fysiek en mentaal echt afgezien. Gelukkig zijn mijn ouders elke dag langsgekomen en hebben zij goed voor mij gezorgd. Die kan ik niet genoeg bedanken. Ze hebben ook geholpen in het huishouden. In het begin was mijn partner thuis, maar die kon niet zo lang verlof opnemen.
 

Aan welke hulpmiddelen heb je tijdens je herstel echt wat gehad?

Ik heb enorm veel gehad aan grote 50/60ml spuiten. Een rietje kon ik de eerste twee weken niet gebruiken, omdat ik nog geen zuigkracht had. Een platte babylepel was ook een goed hulpmiddel.

Ik heb zeker drie weken rechtop geslapen en daar heb ik een voedingskussen voor gebruikt. Echt een aanrader!

Ook heb ik Hilotherm koelapparaat gehuurd waarmee ik vier a vijf weken mijn gezicht heb gekoeld. BESTE OOIT! Onderga geen kaakoperatie zonder een koelapparaat.

Bekijk lijst met alle must haves 

Heb je tips betreft het vloeibaar eten na een kaakoperatie?

Doordat ik mij echt heel slecht begon te voelen door alleen vloeibaar eten, ben ik snel overgestapt op zachte voeding. De tips die op deze website staan qua voeding heb ik toegepast. Zeker lezen! Het meeste dat ik at waren Aiki Noodles en puree (spinazie, wortel).
 

Ben je afgevallen tijdens het vloeibare dieet?

In zes weken tijd ben ik ongeveer zes kilo afgevallen. De kilo’s gingen er vlot vanaf. Ik heb me hier geen zorgen over gemaakt in verband met voldoende reserve (haha). Bovendien komen zogenoemde ‘ziekte’ kilo’s er altijd weer bij aan.
 

Hoe heb je het rechtop slapen ervaren en hoe lang heb je dit gedaan?

Doordat ik een zijslaper ben was het rechtop slapen een hel. Ik heb de eerste dagen slecht geslapen door de pijn en doordat ik niet op mijn rug kan slapen. Na drie weken kon ik al een beetje op mijn zij slapen.
 

Ben je tijdens je herstelperiode in beweging gebleven en (indien van toepassing) vanaf hoeveel weken na je kaakoperatie ben je weer gaan sporten?

Ik heb geprobeerd om huishoudelijke taken te verrichten, maar dat ging niet. Ik kan niet stilzitten dus probeerde ik snel wat te doen, maar tevergeefs. Dan maar een beetje gewandeld in huis.

Ik ben pas na acht weken weer begonnen met sporten. Het mocht eigenlijk al na zes weken, maar dat is mij niet gelukt. Na acht werken ben ik begonnen met tennissen en na negen weken ben ik weer gaan fitnessen.
 

Na hoeveel weken na je kaakoperatie ben je weer gaan werken?

De eerste zes weken heb ik niet gewerkt en ben ik volledig thuis geweest. Dat was een lange periode, maar het was wel nodig. De eerste werkweek ben ik begonnen met drie dagen werken en ik heb het langzaam opgebouwd naar fulltime.
 

Hoe kijk je aan tegen de verandering in je gezicht na je kaakoperatie?

Ik zou de tijd NIET willen terugdraaien! Ik ben super blij met de verandering. Dit was de beste keuze die ik kon maken. Ik ben hard veranderd vind ik persoonlijk. Mijn vrienden en familie vinden dat ook. Je went er snel aan, je ‘vergeet’ je oude gezicht snel omdat je jezelf elke dag in de spiegel ziet en dat daarvoor wordt een vage herinnering. Als ik foto’s zie, herinner ik het mij nog wel goed.
 

Een boodschap aan lotgenoten

 

Wat zou je lotgenoten die nog een kaakoperatie moeten ondergaan willen meegeven?

Ik was enorm onzeker over mijn zijprofiel. Ik haatte het echt! Persoonlijk was dat voor mij even belangrijk als de medische redenen om de operatie te ondergaan.

Als ik op voorhand had geweten hoe het ging zijn; IK HAD HET OPNIEUW GEDAAN! Echt waar! Ondanks alles. Ik ben super gelukkig met het resultaat. Zonde dat ik het niet eerder heb laten doen.
 

Wil je verder nog iets kwijt?

Onderschat het niet! Ik heb het onderschat en daardoor was het zwaarder. Omwille van de complicaties was het ook wel zwaarder dan verwacht. En dat kon ik natuurlijk niet op voorhand voorspellen.
 

Foto’s van voor en na de kaakoperatie

Gina 1 dag na kaakoperatie

Gina 3 maanden na kaakoperatie

Gina 3 maanden na kaakoperatie

Gina 3 maanden na kaakoperatie

Gina 3 maanden na kaakoperatie

Gina Stanciu kaakoperatie

Gina 6 maanden na haar kaakoperatie voor en na foto’s

About Team Kaakoperatie.com

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *