Kaakoperatie Ramon Pützfeld

Ramon Pützfeld “Ik hoop dat mijn verhaal mensen kan motiveren om het wel te doen”

door | feb 8, 2022 | 0 Reacties

Vandaag deelt Ramon Pützfeld zijn ervaringen met een kaakoperatie in dit blog. Ramon vertelt over waarom een kaakoperatie voor hem nodig was, hoe hij het hele traject heeft ervaren en hoe het nu met zijn herstel gaat. Ook deelt hij handige must-haves voor na de kaakoperatie en geeft hij aan wanneer hij weer kon sporten en werken.

Waarom was bij jou een kaakoperatie nodig?

Als kind is er bij mij, na het wisselen van mijn melktanden, een flinke onderbeet ontstaan. Hiervoor ben ik destijds behandeld bij de orthodontist. Na het dragen van een beugel, zo een plaatje die je onder aan je gehemelte vastplakt, stond mijn gebit vrij goed. Al snel schoot mijn kaak echter in de oude positie terug. Zowel de tandarts als orthodontist concludeerden dat ik op latere leeftijd – als volwassenen in verband met groeien – een kaakoperatie nodig had.

Overigens; ik dacht altijd dat mijn onderkaak te lang was. Dit bleek niet zo te zijn, mijn bovenkaak was te kort. Wel is mijn onderkaak ook ‘gebroken’ om deze recht te zetten, uiteindelijk dus een dubbele kaakoperatie. Ik kon er zelf nog voor kiezen om alleen mijn bovenkaak te doen, en dan accepteren dat mijn gebit nog steeds niet echt goed stond. Dat leek mij geen goed idee.
 

Had je afwegingen om het wel of niet te doen?

Ik heb heel lang getwijfeld over het ondergaan van mijn kaakoperatie. Met name van het dragen van een beugel – voor minimaal twee jaar – stond mij tegen. Toen ik eenmaal volwassen was ging ik naar de universiteit en sloot ik mij aan bij een studentenvereniging. Ik had er toen gewoon geen zin in.

Daarna ben ik op mijn 25e op verwijzing van mijn tandarts alsnog naar een gerenommeerde kaakchirurg in het VUmc gegaan. Ik heb de afspraak bij de orthodontist toen echter niet doorgezet, omdat zij een wachttijd hadden van 2 maanden. Ook twijfelde ik nog steeds over de zin van de operatie. Dit heeft tot mijn 30ste geduurd, toen de tandarts mij vertelde dat ik de operatie echt moest ondergaan. Ik zou anders op vroege leeftijd met een kunstgebit zitten, en bovendien was er een stukje van mijn boventand afgebroken.

Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt om het te doen, vlak voor de coronacrisis (februari 2020).

 

Hoe heb je het contact voor je operatie met je orthodontist en kaakchirurg ervaren?

Beide een zeer goede ervaring. Mijn orthodontist zit in Amstelveen (Orthodontie Amstelveen) en mijn kaakchirurg is Dr. Eddy Becking in het MKA Kennemer & Meer. Dr. Becking is een zeer ervaren kaakchirurg en heeft een fijne omgangswijze. Ook de mondhygiëniste in het MKA is zeer vakkundig.

 

Hoe heb je het dragen van een beugel op volwassen leeftijd ervaren?

Waarschijnlijk iets waar ik het meest tegenop zag is het dragen van de beugel. En dat is er eigenlijk in twee jaar niet minder op geworden. De spanning op je gebit (en bij mij het ontstaan van migraine) en het eten dat er constant tussen blijft zitten is niet fijn. Ook heb ik lang (tot de operatie) verhogingen op vier kiezen gehad, waardoor ik effectief maar op een paar plekken kon kauwen. Het eten van hard voedsel kun je sowieso beter vergeten (en niét doen, want anders zit je elke week bij de orthodontist wegens een los slotje). Ik draag sinds de operatie, nu dus zo een 5 maanden, ook vier elastiekjes. Dat is nog een hele worsteling apart.

Gelukkig, zoals alles in het leven, went ook een beugel, maar ik kan niet wachten totdat die eruit is. Vanuit esthetisch opzicht, iets waar ik in mijn vroege volwassen jaren tegenop zag, heb ik er nu geen moeite mee. Comfortabel is het niet, maar je moet wat voor een goed en mooi gebit!

 

Hoe keek je tegen de kaakoperatie aan?

De kaakoperatie is natuurlijk hét grote moment van het hele traject. Vooraf krijg je goed uitgelegd wat je kunt verwachten, en waar je op moet letten. Ik ben van nature vrij relaxt, dus stressen heb ik niet gedaan. Wat gezonde spanning is er natuurlijk altijd. Het enige waar ik tegenop keek is dat ik zes weken niet mocht sporten en vloeibaar en/of zacht voedsel moest eten.

Wegens de coronacrisis is mijn kaakoperatie echter ongeveer een maand of zes vertraagd, en door wat geluk mocht ik op 1 september op de operatietafel. Er waren kennelijk een hoop mensen die niet vlak/tijdens de zomervakantie geopereerd wilden worden. Eigenlijk zou ik namelijk 8-9 maanden vertraging hebben.

 

Hoe heb je de dag van de kaakoperatie ervaren?

Zeer positief. Het MKA Kennemer & Meer is in de zomer van 2021 een samenwerking begonnen met de Medische Kliniek Velsen. Uiteraard weer om de wachtlijst die ontstaan was door het coronavirus weg te werken. Daar werd ik dan ook opgevangen. Het is een kleine kliniek, die meer aanvoelt als een hotel dan een ziekenhuis. Luxe kamers, douchecabines etcetera. Ik ben tweemaal eerder geopereerd, maar dit was een ervaring op zich. Hele aardige verpleging, meedenkend, behulpzaam en bovendien zorgzaam.

Zelf voelde ik mij op de dag van de operatie prima. Het enige wat mij nog helder bij stond is de temperatuur in de operatiekamer, dat stond op graadje vrieskist. Als koukleum was ik dus blij dat ik mijn ogen kon sluiten, op naar een nieuwe stand van mijn gebit.

 

Wat waren je eerste gedachten / gevoelens toen je wakker werd na de operatie?

Na mijn vorige narcose werd ik heel moe wakker, maar dat was dit keer anders. Ik voelde mij meteen scherp (en volgens mij was ik dat ook). De pijn was zeer goed te doen, en er wordt vaak gevraagd of je extra pijnstilling nodig hebt. Eigenlijk voelde ik mij op het rare gevoel rondom en in mijn mond wel prima!

 

Hoe heb je de herstelperiode na de operatie ervaren?

Met ups en downs. Soms moeizaam, soms vlekkeloos. Je mag niet kauwen (alleen heel zacht voedsel), er zitten hechtingen in je mond en alles is opgezwollen. Je moet rusten en je merkt dat je door de operatie veel kracht bent verloren. Iedereen valt ook flink af door het vloeibare dieet.

Nu, zo een 5 maanden verder, is het enige waar ik nog last van heb een stukje ongevoeligheid op mijn kin. Dit komt hopelijk weer terug, met een kleine kans dat het helemaal niet terug komt.
 

Hoe heb je de eerste dagen na de kaakoperatie geslapen?

De eerste nacht is waarschijnlijk mijn slechtste nacht ooit. Ik ben normaal een goede slaper, maar dat ging nu niet. Je moet namelijk zittend slapen (geen 90 graden hoek, maar 60-70), en dat kan ik niet. Ook heb ik de hele nacht bloedneuzen gehad. Al met al heb ik niet geslapen.

De nachten daarna gingen wel. Ik denk dat ik de eerste week zo een 5-6 uur ‘s nachts sliep, en overdag nog een paar uur. Je moet sowieso de eerste twee weken zittend slapen, dus ook de tweede week kon ik niet lekker slapen. Vanaf de derde week ging dat een stuk beter, nadat ik weer als een regulier mens mocht liggen.

 

Na hoeveel tijd na de kaakoperatie kon je weer sporten?

Zes weken. Dat werd aangeraden vanuit het ziekenhuis en heb ik mij aan gehouden. Ik denk eerlijk gezegd dat ik wel wat eerder kon sporten, maar regels zijn regels. En daar houd ik mij aan.

 

Na hoeveel tijd kon je weer werken?

Ik heb twee weken vrij genomen. Het ziekenhuis raadde minimaal twee weken aan, maar liever drie. Ik moet zeggen dat het bed- en zitleven mij na twee weken ook wel genoeg was. Ik maak gebruik van een zit/stabureau en werk vanuit huis, dus dat was een goede afwisseling. De eerste week rustig aan gedaan, en na de derde week weer mijn volledige uren kunnen draaien.
 

Ben je qua uiterlijk veel veranderd?

De eerste weken na herstel zit je gezicht vol zwellingen. Dat kans zelfs tot drie maanden (kleine zwellingen) aanhouden. Schrik daar niet van!

Andere zeggen dat ze het aan mij kunnen zien, ik vind van niet. Natuurlijk wel als ik naar mijn gebit kijk. Dat voelt nog steeds als magie. Ik heb mijn hele leven een vrij lelijk gebit gehad, en hoewel mij dat niet zoveel kon schelen, moet ik nu wel zeggen dat ik een heel mooi gebit heb!

 

Heb je tips voor lotgenoten betreft het vloeibaar eten na een kaakoperatie?

Ja! Ik ben zelf veganist, dus pas dit vooral toe op je eigen eetpatroon. Ik raad iets als Plenny Shakes (maaltijdshakes aan). Koop eventueel (plantaardige) eiwitpoeder en zorg voor veel vla, smoothies, en soepjes. Dat waren zo een beetje de enige dingen die ik had. Soep eventueel blenderen met nog wat extra groente, zoals spinazie. Neem ook wat extra vitaminen in, waar nodig. Daarnaast kijk naar priobotica, er zijn er veel die helemaal niets doen, maar een priobiotica als Saccharomyces boulardii is inmiddels bewezen om te helpen bij het slikken van antibiotica (lees vooral zelf onderzoeken op pubmed).

 

Heb je nog handige must-haves voor na de kaakoperatie?

Een verstelbaar bed op een bedverhoging (die bestaan) is een must-have. Slapen op een stapels kussens gaat niet werken en zul je snel vanaf glijden. Maaltijdshakes, vitaminen, de juiste probiotica en zorgen dat je in een rustige omgeving verkeerd!

 

Wat zou je lotgenoten die nog een kaakoperatie moeten ondergaan willen meegeven?

Schrik niet van je uiterlijk in de dagen na de operatie. Dit gaat echt weg. De pijn is minimaal. Het is vooral allemaal heel oncomfortabel. Maar aan alles komt een einde. En bovendien, uiterlijk is niet alles. Zorg dat je voor de operatie al je zaakjes op orde hebt, en je omringd bent met vrienden en familie die je te hulp kunnen schieten, zeker de eerste week.

 

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik hoop dat mijn verhaal en ervaring wat mensen kan helpen, en ze vooral kan motiveren om het wel te doen. Niet zozeer vanuit cosmetisch oogpunt, maar wel met het perspectief dat je op latere leeftijd veel problemen kan krijgen van een gebit in foute stand. Denk aan ademhaling, versnelde/slechte slijtage ed.

 

Zou je eventueel een voor- en een na-foto willen delen?

About Team Kaakoperatie.com

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *