Foto's voor en na kaakoperatie Saskia

Saskia Beving “Ik was bang voor de narcose. Bang om niet meer wakker te worden”

door | feb 16, 2022 | 2 reacties

Deze week Saskia Beving (23) over haar kaakoperatie. Saskia is op 14 juli 2021 in het Martini Ziekenhuis te Groningen geopereerd en heeft een heftig herstel achter de rug met flinke zwelling in haar gezicht. Inmiddels gaat het goed met Saskia. Foto’s van voor en na de kaakoperatie staan onderaan dit bericht.
 

Het voortraject

 

Wat hebben ze precies gedaan tijdens jouw kaakoperatie?

Tijdens de kaakoperatie is mijn onderkaak naar voren gezet. Een kaakoperatie was nodig vanwege een overbeet van 11 millimeter. Hierdoor heb ik met mijn ondertanden mijn gehemelte kapot gebeten. Ook had ik vanwege de overbeet en een ongeluk last van mijn kaakgewrichten. Voor de pijn aan mijn kaakgewrichten was ik al twee keer eerder geopereerd.
 

Wat waren jouw afwegingen om wel of geen kaakoperatie te ondergaan?

Mijn kaakoperatie stond eigenlijk al een paar jaar op de planning. Ik zou eigenlijk al op mijn vijftiende een operatie ondergaan, maar omdat ik toen in mijn examenjaar van de middelbare school zat heb ik het uiteindelijk niet gedaan. Nu had ik er meer tijd voor.

Ik mij goed laten informeren door de kaakchirurg en daardoor wist ik al snel dat ik de kaakoperatie wel wilde ondergaan.
 

Hoe heb je het dragen van een beugel op volwassen leeftijd ervaren?

Door de beugel werk ik jaren jonger geschat. Ineens moest ik weer overal mijn ID-kaart laten zien en mensen waren geshockeerd als ik ze zei dat ik samenwoon en een auto heb. Inmiddels mag mijn beugel er binnenkort uit. Daar kijk ik enorm naar uit!
 

De dag van de kaakoperatie

 

Hoe keek je tegen de kaakoperatie aan?

Ik was bang voor de narcose. Bang om niet meer wakker te worden. Ergens in mijn achterhoofd wist ik ook dat dit onzin was, maar dit zat toch de hele tijd in mijn achterhoofd. Ik was ook erg bang voor de misselijkheid. Ik ben in het verleden vaker geopereerd en heb toen na de operatie veel moeten overgeven. Na een kaakoperatie is het niet echt ideaal om te spugen… Ik had dit gelukkig al ver van tevoren aangegeven en ze hebben mij veel medicatie gegeven tegen de misselijkheid waardoor ik écht niet misselijk ben geweest.
 

Hoe heb je de dag van de kaakoperatie ervaren?

Ik ben de avond voor de operatie op bed gegaan na het drinken van een kopje Melatonine Thee om een beetje rustiger te worden en wat sneller in slaap te kunnen vallen. Ik heb geslapen als een roos!

‘s Morgens om half 8 moest ik mij al melden in het ziekenhuis. Ik moest eerst bloedprikken om vervolgens naar de verpleegafdeling te gaan. Ik ben hier opgevangen door een hele lieve verpleegkundige die mij heel rustig heeft uitgelegd wat er ging gebeuren. Ik trok een sexy operatiejasje aan en werd naar de holding gebracht en hier moest een infuus worden geprikt. Dit ging helaas nog niet zo makkelijk. Er werd 3 keer mis geprikt. Iemand anders zou het op de operatiekamer nogmaals proberen, dit ging gelukkig wel goed.Ik ben door het hele operatieteam erg gerustgesteld en ik ging heel rustig de operatie in.

Ze hebben tijdens de operatie gelijk twee verstandskiezen verwijderd, anders zou dit in de toekomst alsnog moeten. Het was fijn dat de kaakchirurg dit tijdens de operatie kon doen.
 

Wat waren je eerste gedachten toen je wakker werd na de operatie?

Ik lag op de verkoeverkamer en het eerste wat ik zei was: ‘Er zit iets in mijn mond!’ Volgens mij dacht de verpleegkundige dat ik gek was, maar toen zag zij dat ik een flinke bloedprop in mijn mond had. Achteraf hoorde ik dat ik ook best wel wat bloed was verloren tijdens de operatie.
 

De herstelperiode

 

Hoe heb je de herstelperiode na de kaakoperatie ervaren?

Heb je even? Ik heb de eerste twee weken als heel heftig ervaren. Ik heb veel last gehad van de zwelling. Ik werd echt bont en blauw en mijn hele gezicht stond op spanning. Zelfs mijn ogen waren dik en blauw!

Natuurlijk heb je gelijk een heel ander voedingspatroon, je eet alleen maar vloeibaar, en daardoor functioneerden mijn darmen niet meer. Hierover heb ik meerdere keren contact opgenomen met de huisarts en uiteindelijk zat ik op 6 zakjes Movicolon per dag en ik heb drie keer een Klysma gehad.

Ik had ‘s nachts ook heel erg veel pijn en sliep daardoor slecht. Na een week moest ik weer op controle bij de kaakchirurg. Zowel hij, als drie collega’s van hem zeiden allemaal dat ze nog nooit iemand hadden gezien die er zo heftig uitzag als ik. De chirurg nam mij gelukkig ontzettend serieus en zag ook aan mij dat ik pijn had. Ik heb voor de nacht Tramadol gekregen. Dit hielp gelukkig erg goed en ik viel (een beetje stoned 😉 ) in slaap.
 

Hoe heb je de eerste dagen na de kaakoperatie geslapen?

Zoals ik al zei had ik ‘s nachts veel pijn, ik kwam mijn nachten niet goed door, maar door de Tramadol werd dit wel beter. Ik sliep overeind, met 4 kussens in mijn rug. Ook lag ik met een voedingskussen tussen mijn benen, om mezelf toch nog een béétje een comfortabele houding te kunnen geven.
 

Ben je qua uiterlijk veel veranderd en zo ja, kon je daar snel aan wennen?

Als ik foto’s zie van hoe ik eruit zag voor de operatie, zie ik pas dat mijn gezicht wel wat is veranderd. Maar dit is wel minimaal. Mijn kin is iets meer naar voren komen te staan. Mijn omgeving zegt wel dat ze verschil zien. Maar als je jezelf elke dag in de spiegel aankijkt, valt dat niet meer zo op.
 

Sporten en werken na een kaakoperatie

 

Sporten na een kaakoperatie

Als ik het mij goed herinner waren de sportscholen toen dicht wegens de corona maatregelen. Ik heb in elk geval lang niet gesport, maar dat was ook meer luiheid. ;-). Ik ging twee weken na de operatie wel veel wandelen om weer wat conditie op te bouwen.
 

Werken na een kaakoperatie

Ik werk in de ouderenzorg, best een zware baan dus. Ik heb drie weken volledig in de ziektewet gezeten en daarna ben ik 3 weken op therapeutische basis halve dagen aan het werk gegaan. Ik hielp toen niet mee in de zorg, maar ik deed kleine dingen zoals een broodje smeren voor de bewoners en koffie inschenken. Na die drie weken had ik zomervakantie. Hier heb ik nog flink rustig aan gedaan en na mijn vakantie ben ik weer volledig aan de slag gegaan.
 

Tips voor lotgenoten

 

Heb je tips betreft het vloeibaar eten na een kaakoperatie?

Ik heb heel veel smoothies gedronken met gebroken lijnzaad. Gebroken lijnzaad is goed voor je stoelgang. Tussendoor nam ik veel appelmoes en ik at heel veel vla met slagroom. Als avondeten probeerde ik wel zo ‘normaal mogelijk’ te eten, maar alles gepureerd. Voor de afwisseling deed ik af en toe wat kruiden over mijn aardappelpuree. Kippenkruiden is een goede aanrader! Qua vlees kun je kip of rundvlees met veel jus prima pureren en het is ook best lekker.
 

Heb je nog handige must haves voor na de operatie?

Ja! Ik ben zelf achter veel handige dingen gekomen maar ik heb ook veel tips gekregen. Als eerste vond ik het heel fijn om met een voedingskussen te slapen. Deze kon ik lekker tussen mijn benen leggen en er lekker tegenaan hangen.

Om de pijn wat te verlichten, heb ik nog best wel lang mijn kaken gekoeld. Dit deed ik door een theedoek om mijn gezicht te knopen, met daarin zakjes appelstroop die ik een tijdje in de vriezer had gelegd. Appelstroop blijft vloeibaar en heel lang koud! Ik kreeg van een assistent-chirurg de tip op Arnica Zalf te gebruiken tegen mijn blauwe plekken. Ik had wel het idee dat het hielp.

Bekijk lijst met alle must haves 

Wat zou je lotgenoten die nog een kaakoperatie moeten ondergaan willen meegeven?

Iedereen ervaart de operatie op zijn eigen manier. Bij mij is het herstel dus best wel heftig geweest en ben ik echt bont en blauw geweest, maar dit hoeft niet te beteken dat dit bij jou ook zo gaat. Ik heb intussen heel veel contact gehad met lotgenoten, maar ik ben nog niemand tegengekomen die er net zo slecht aan toe was als ik.

Verder is het heel belangrijk om echt je rust te nemen. Mijn orthodontist heeft mij nadrukkelijk aangegeven dat ik mij moest gedragen als een oud omaatje, veel moest rusten en niks in het huishouden mocht doen.

Ik heb veel van het herstel van de operatie vastgelegd op mijn TikTok. Ik heb van heel veel mensen gehoord dat ze echt wat aan mijn filmpjes hebben gehad. Dit vind ik zo leuk om te horen! Op mijn account saskiabeving vind je vlogs over mijn herstel, handige tips en beantwoord ik vragen.

TikTok account van Saskia
 

Foto’s van voor en na Saskia’s kaakoperatie

Foto's voor en na kaakoperatie Saskia

3 dagen na kaakoperatie

7 dagen na kaakoperatie

6 dagen na kaakoperatie

Vlak na de kaakoperatie

About Team Kaakoperatie.com

2 Reacties

 1. Benita

  Wat ontzettend dapper van Saskia om op een leeftijd, waarin uiterlijk een erg belangrijke rol inneemt, zo’n beslissing te nemen. Ik hoop dat je overbeet nu opgelost is en je verder vrij bent van operaties! De foto’s zien er heftig uit, maar t resultaat is verbluffend!
  Mooi dat je je verhaal eerlijk wilt delen!

  Antwoord
  • Team Kaakoperatie.com

   Hi Benita, dank voor je lieve reactie! Met Saskia gaat het inmiddels heel goed.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Feedback
Feedback
Hoe zou je deze website beoordelen?
Heb je suggesties/feedback? Wat zou je graag zien op deze website? Naar welke informatie ben je op zoek? Laat het me vooral weten! Vriendelijke groet, Fanny
Volgende
Voer je e-mailadres in als je een reactie op je feedback wilt. Je mag het veld ook leeg laten.
Terug
Verstuur
Bedankt voor je feedback!